1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. henkilökuvat

Henkilökuva: Miten älykköräppäri Paperi T nousi hetkessä festarilavojen vetonaulaksi

Ensilevynsä keväällä julkaissut räppäri Paperi T on vetänyt suomalaiskatsomot täyteen niin massojen Provinssirockissa kuin vaihtoehtoväen Bättre Folk Festivalilla. Rakkauskaihon ja rap-biitin yhdistelmä näyttää vetoavan, mutta rap-puristeja herkkä runopoika ärsyttää.

henkilökuvat

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kuka?

  • Henri Pulkkinen, 29, räppäri Helsingistä
  • Paperi T tulee sanasta paperitiikeri. Termi viittaa asiaan, joka näyttää vahvalta, vaikkei sitä olisikaan.
  • Valmistunut medianomiksi 2013
  • Radiotoimittajana Radio Helsingissä
  • Soolouran lisäksi rap-yhtye Ruger Hauerin jäsen

Kun Paperi T astelee heinäkuisena lauantai-iltana Turku Modern -kaupunkifestivaalin lavalle, ei hänellä ole kädessään isointa pulloa kalleinta shampanjaa eikä kaulassa kallista korua, kuten hip hop -tähdillä on totuttu näkemään.

Artisti on pukeutunut mustaan. Pitkä tukka valuu pitkin hartioita.

“Mä haluun näyttää sulle paskan kaikki sävyt. Ja nähdä tunnistaks sä rinnassas nää samat säryt.”

Näin avoimesti eivät suomalaiset räppärit ole henkilökohtaisista asioistaan juuri koskaan avautuneet. Ja se puree yleisöön.

– Paperi T vetoaa suomalaisten psyykeeseen deepillä tavalla. Paperi T:ssä on raakaa naivismia ja pidän siitä, että hän uskaltaa olla haavoittuva ja haastaa kuulijaansa, pohdiskelee Nupuksi esittäytyvä nainen keikan jälkeen näkemäänsä.

Paperi T on poikkeuksellisesti osannut läpileikata kriitikot, musadiggarit, älyköt, naistenlehdet ja "kansan syvät rivit”, arvioi Radiokanava YleX:n musiikkitoimittaja Venla Kokkonen.

– Vaikka Paperi T:n sanoitukset eivät välttämättä kaikille aukea, pääaihe on suuresti samaistuttava. Se vangitsee saman tien, Kokkonen analysoi.

Paperi T puhuu rakkaudesta, mutta välttää räpin perinteiset kliseet, joissa naisen roolina on olla himoittava kohde. Sen sijaan hän käsittelee kappaleissaan menetettyä rakkautta itselleen tärkeiden kulttuuriteosten kuten ranskalaisen elokuvaohjaaja Alan Resnaisin elokuvien kautta.

“Me nähtiin viime vuonna Marienbadis
Ei toimi iskuna baaris
Oon koittanu”

Paperi T puhuu rakkaudesta, mutta välttää räpin perinteiset kliseet, joissa naisen roolina on olla himoittava kohde.

Räppääminen tuli luonnostaan

Pulkkisten nelihenkisen perheen kotona 1990-luvun Porvoossa kuunneltiin musiikkia, luettiin kirjoja ja katseltiin elokuvia. Lama-ajan Porvoossa ei kuitenkaan ollut juuri kulttuuritarjontaa.

Vanhemmat hankkivat videokameran, ja Henri innostui suunnittelemaan ja kuvaamaan lyhytelokuvia kavereidensa kanssa.

– Ne olivat semmoisia leikinomaisia hassutteluja, ja niihin liittyi jo musiikki jollain tavalla, muistelee Paperi T:n isä, eläkkeellä oleva graafikko Hannu Pulkkinen.

Pienessä kaupungissa elokuvista innostunut kulttuuriperheen kasvatti kipuili, koska luokkakavereita kiinnostivat enemmän lätkä ja mopot. Pelastuksesi tuli internet ja sen rap-keskustelupalstat.

1990-luvun lopulla Pulkkinen tuhlasi jo viikkorahansa kaupungin ainoaan levykauppaan, josta hän tilasi räppilevyjä Amerikasta asti. Levykauppias vihasi rap-musiikkia.

– Meillä oli viha-rakkaussuhde, koska käytiin siellä kuitenkin paljon, Henri Pulkkinen hymyilee.

Räpissä nuorukaista viehätti erityisesti tekstit, sillä kirjoittaminen luisti myös koulussa. Kun hän innostui aiheesta, kuten Tähtien sodasta, tavallisesti sivun tai kahden mittainen kouluaine saattoi kasvaa 13-sivuiseksi fanifiktioksi.

Samaan aikaan kotona alkoi syntyä tarinoita, novelleja ja laulunsanoja. Räppääminen tuntui luontevalta ilmaisutavalta.

– Olen luonteeltani laiska. Jos oppiminen ei synny luonnostaan, luovutan helposti. Näin kävi kitaran soiton opettelun kanssa. Räppäämisestä sain sen sijaan heti onnistumisen tunteita, Pulkkinen kertaa.

Olen luonteeltani laiska. Luovutin kitaransoiton opettelun kanssa, mutta räppäämisestä sain heti onnistumisen tunteita.

Räppäämisestään Pulkkinen kertoi vain lähimmille ystävilleen. Suurin osa hänen vanhoista ammattikorkeakoulukavereistaankin kuuli Paperi T:n rapista vasta tänä keväänä, kun esikoislevy ilmestyi.

Pulkkinen on kouluttanut medianomiksi ja tekee päivätyökseen radiotoimittajan hommia. Myös suosionsa eteen hän on tehnyt paljon työtä.

Suosion takana on vuosien työ

Paperi T lausuu sanansa räppäriksi poikkeuksellisen selkeästi. Edes pitkän tukan hevimäinen pyörittäminen ei häiritse sanojen tarkkaa artikulaatiota.

Tauoilla hän vitsailee rentoutuneesti yleisön kanssa tv-terapeutti Dr. Philistä ilman, että se tuntuisi vaivaannuttavalta.

Artisti ei olekaan esiintyjänä vasta-alkaja, vaikka miehen esikoislevy Malarian pelko julkaistiin vasta tänä keväänä. Suomalaisissa rap-kuvioissa hänen nimensä on tiedetty jo vuosikausia.

Paperi T

Paperi T:llä on useita levytyksiä räppiryhmä Ruger Hauerin kokoonpanossa ja lukuisia visiittejä muissa projekteissa. Suomalaisen rap-musiikin erikoisohjelma Kultabassokerhoa Bassoradiolla juontava Jari-Pekka Hietsillan mukaan Paperi T:n suosion taustalla on pitkä työ.

– Paperi T on toiminut fiksusti, ettei ole julkaissut vuosien varrella mitään raakilekamaa. Vuosien varrella hän on aikuistunut ja päässyt tekemään harkitun ja hyvin rakennetun levyn, Hietsilta puntaroi.

Vaikka Paperi T:n taitoja ei räppipiireissä kukaan kyseenalaista, niin Pulkkisen omintakeinen tyyli ei ole aina miellyttänyt. Artistin on kritisoitu haluavan irrottautua Suomi-räpistä tai vähättelevän sitä.

– Jos puristi loukkaantuu, niin jotain on tehty oikein, Pulkkinen pamauttaa Helsingin Kalliossa sijaitsevassa kahvila-galleria Ruplassa.

Pulkkinen sanoo aina tarkkailleensa rap-kuvioita ulkopuolisin silmin ja “varmasti hyvin ärsyttävän kliinisellä otteella”.

Pulkkinen suhtautuu asiaan naureskellen. Rupla-kahvilan pöydässä istuva mies on muutenkin hyväntuulisen oloinen. Puhetta tulee solkenaan ja kädet viuhtovat ilmaa tarinankerronnan ohessa.

Hietsillan arvion mukaan muita räppäreitä ei ärsytäkään itse Paperi T, vaan enemmän median luoma kuva siitä, että hän edustaisi jotain korkeampaa kulttuuria kuin muu suomalainen rap-musiikki.

Koko kansan räppisuosikeilla cheekeillä tai elastisilla ei ole mitään asiaa vaihtoehtoiseen tanssimusiikkiin keskittyvän Turku Modernin lavalle, puhumattakaan Hailuoto Bättre Folk Festivalista. Tällaisten vaihtoehtofestareiden lisäksi Paperi T on esiintynyt tänä kesänä kaiken kansan rockfestivaaleilla, Provinssirockissa, Ruisrockissa ja Ilosaarirockissa.

Kulttuurihäirikkö

On osuva sattuma, että Paperi T:n Turku Modernin keikan näyttämönä toimii ravintola Kårenin lava. Rakennus on myös ylioppilastalo ja siellä pitää majaansa Åbo Akademin ylioppilaskunta.

Näiden seinien sisällä on varmasti luontevaa puhua arkkitehti Alvar Aallon suosikkiviineistä ja viitata yhdysvaltalaisen kirjailija Henry Millerin teoksissa esiintyvään naiskuvaan. Aivan kuten Paperi T tekee levyllään.

“Mitä vanhemmaks sit tulee sitä enemmän sit moukkaantuu
Sanon sua Henry Millerin romaanin naiseks mut et tajunnu ees loukkaantuu”

– Ymmärrän, että kulttuuriviittaukset ärsyttävät. On hauska nähdä joidenkin kokevan ne siten, että kertoisin olevani parempi kuin he, kun tiedän jotain näistä asioista.

Räppäri kuitenkin alleviivaa, ettei halua kulttuuriviittauksilla korostaa olevansa muita sivistyneempi.

– Ne asiat ovat vain omassa maailmassani läsnä. Kertoo jotain tämän ajan tilasta, jos heti asetetaan joku kulttuuriviitta päälle, hän huokaa.

Paperi T suositukset

Yleisönsä näköinen

Paperi T:n Turun keikan yleisö on pukeutunut muodikkaasti. Monilla on pillifarkut ja pilottitakki, päällä on kalliita ulkomaisia vaatemerkkejä, joita ei löydä paikallisesta Prismasta. Paperi T:tä ei ulkoisen olemuksensa perusteella juuri erottaisi yleisönsä seasta. Pulkkinen tietää vetoavansa hipstereihin.

– Varmasti kaupunkikulttuurista kiinnostuneet saattavat löytää musiikistani jotain. Ehkä se on kuitenkin vain ulkopuolinen imagoasia, että tämä olisi jotain urbaania kaupunkilaismusaa, hän pohtii.

Paperi T:n levy-yhtiön Johanna Kustannuksen tuotantopäällikkö, ja räppäri itsekin, Mikko “Pyhimys” Kuoppala näkee asian suoraviivaisemmin. Kun Mikael Gabrielilla on yleisönä pikkutytöt ja Arttu Wiskarilla bensalenkkarit, niin Paperi T:llä on Kuoppalan mukaan akateemiset ihmiset.

– Kyllä Paperi T:stä saisi muokattua koko kansan vetonaulan, mutta se ei ole se juttu. Ei hän ole mikään stadionilmiö. Ei hyvästä ravintolasta tule hyvää McDonald’s-ketjua.

Mutta ei räppäriä voida kuitenkaan lokeroida pelkästään “älykköjen“ tai hipstereiden musiikiksi. Sillä tavoin harvoin ponnistetaan Suomen albumilistan ykköseksi ja saadaan keikkoja suurimmilta kesäfestareilta.

Suosio on joka tapauksessa taannut, ettei Pulkkisen enää tarvitse stressata siitä, saako hän Kalliossa sijaitsevan asuntonsa vuokran maksettua vai ei. Hintana on kuitenkin julkisuus.

Ja julkisuutta Henri Pulkkinen on saanut nyt runsaasti. Hän pyrkii kuitenkin välttelemään toimittajien kysymyksiä siitä, mitä levyn entiselle rakkaudelle kävi – tai onko joku muu tullut tilalle.

Ei hän ole mikään stadionilmiö, eikä tarvitse ollakaan. Ei hyvästä ravintolasta tule hyvää McDonald’s-ketjua.

Ei pelkkä taiteilijabrändi

Malarian pelko -levy käsittelee erittäin suorasukaisesti Paperi T:n parisuhteen päättymistä ja eroamista. Vaikka helpompaa olisi Pulkkisen mukaan ollut tehdä “hassunhauskaa vitsi- tai bailuräppiä ja olla se suuri voittaja”.

Henkilökohtaisia asioita käsittelevän levyn tekeminen ja omien heikkouksien sekä lapsellisuuden myöntäminen on vaatinut “pokkaa”.

Hän kiistää silti rakentavansa itselleen tarkoituksenhakuisesti boheemia taiteilijakuvaa, joka litkii keikoilla punaviiniä ja hengittää kulttuuria.

– En istunut alas ja päättänyt, että nyt pitää erota, jotta voin tehdä levyn.

Haastattelun jälkeen Pulkkinen tutkii harmaan pilottitakkinsa taskuja ja löytää povitaskustaan tänä vuonna julkaistun englanninkielisen novellikokoelman “PROVENCE Summer Reader: After Dark”. Hän vaikuttaa aidosti yllättyneeltä löydöksestään, eikä kuulemma ole ehtinyt lukemaan kirjaa, koska tekemistä riittää.

– Haluan tehdä muutakin kuin räppiä. Runous ja erityisesti proosallinen runous kiinnostavat.

Äänessä kuuluu julkaisseen taiteilijan itsevarmuutta. Jatkossa Paperi T:n projekteja tuskin tarvitsee odottaa yhtä kauan kuin hänen ensimmäistä soololevyään.

Lue seuraavaksi