Itäukrainalaisia kerääntyi malesialaiskoneen putoamispaikalle – kannattivat kapinallisia

Malesialaisen matkustajakoneen putoamispaikalla ei järjestetä virallisia tilaisuuksia, sillä alue on epävakaa. Kapinalliset kuljetttivat kyläläisiä paikalle linja-autoilla.

Ulkomaat
Rassipnoen kylässä on pystytetty muistomerkki alueelle mihin lennon mh17 ohjaamo putosi.

Noin 200 itäukrainalaista kerääntyi tänään perjantaina pellolle, jonne alas ammuttu malesialaiskone putosi tasan vuosi sitten. Uutistoimisto AFP:n mukaan Venäjä-mieliset kapinalliset olivat kuljettaneet lähes kaikki kyläläiset paikalle linja-autoilla.

Paikalle kerääntyneet ihmiset heiluttivat niin kutsutun Donetskin kansantasavallan lippuja ja kantoivat kylttejä, joissa Ukrainan hallitusta syytettiin syyttömien ihmisten tappamisesta käynnissä olevassa konfliktissa, AFP kertoo.

– Kiova, älkää ampuko, yhdessä kyltissä luki.

– Teidät tapettiin. Meitä tapetaan jatkuvasti, toisessa luki.

Kyläläiset kunnioittivat malesialaiskoneen uhreja päästämällä taivaalle valkoisia ilmapalloja. Kapinallisjohtajat paljastivat graniittisen muistomerkin, joka on omistettu 298 viattomalle sisällissodan uhrille.

– Olemme valmiita antamaan kaiken mahdollisen avun niille, jotka voivat viimeinkin todistaa, että Ukrainan rikollinen hallitus on vastuussa tästä tragediasta, kapinallisjohtaja Aleksandr Zahartšenko sanoi.

Ukrainan hallitus ja länsimaat puolestaan syyttävät kapinallisia koneen alas ampumisesta. Myös hollantilaisten johtaja tutkijaryhmä on alustavassa raportissaan päätymässä siihen, että kapinalliset ampuivat koneen alas maasta ammutulla BUK-ohjuksella.

Epävakaalla alueella ei järjestetä turman yksivuotispäivänä virallisia muistotilaisuuksia. Paikallisviranomaisten edustajien mukaan monet malesialaiskoneen uhrien omaisista ovat kuitenkin käyneet turmapaikalla viime viikkoina.

Lähteet: AFP