1. yle.fi
  2. Uutiset

Nainen palomestarina on harvinainen näky – "Moni puhuu ohitseni ensin mieskuskille"

Suomen yli 300:sta päivystävästä palomestarista naisia on 14. Yksi heistä on Hanne Vänskä, jonka ammatinvalinta taisi ratketa jo 15-vuotiaana. Työssään hän kohtaa tulta, toimistotöitä ja inhimillistä hätää.

Ajankohtainen kakkonen
Palomestari Hanne Vänskä
Ville Hakonen / Yle

Liekit loimottavat karavaanarialueella Lammilla. Tulen loiste heijastuu 15-vuotiaan Hanne Vänskän katseesta. Hän seuraa haltioituneena, miten vapaapalokuntalaiset sammuttavat tulen näytöksessä. Vänskäkin haluaa hallita tulta. Hän ottaa heti seuraavana arkipäivänä selvää, mihin vapaapalokuntaan hän voisi liittyä ja osallistuu jo samana ilta ensimmäisiin harjoituksiin. Kipinä palomestarin työhön on syttynyt.

– Vapaapalokunnasta tuli kosketuspinta tähän pelastustoimeen, ja sitä kautta aloin jossain vaiheessa ajatella, että tästä voisi tulla minulle ammatti.

– Perheellä oli aluksi vähän erilaisia ajatuksia, kun eivät tienneet mihin olen lähtemässä. Kun asiat ovat selvinneet, he ovat tukeneet hyvin tätä matkaa.

– Ensimmäisen vainajan näin muistaakseni 18-vuotiaana. Osallistuin Rengon vapaapalokunnan mukana hälytystehtävään. Kyllä se on jäänyt mieleen. Oma yksikönjohtajani huomioi tuolloin hienosti tilanteen, soitti vielä jälkeenpäin ja varmisti että oloni on ok.

Palomestari Hanne Vänskä ja
Kimmo Perolahti kertoo Hanne Vänskälle edellisen vuoron kuulumiset.Ville Hakonen / Yle

27-vuotias palomestari Hanne Vänskä astuu Hervannan paloaseman toimisto-ovesta sisään heinäkuisena maanantaina vähän ennen kahdeksaa. Edellisen vuorokauden Pirkanmaan pelastuslaitoksen PI 31:nä päivystänyt Kimmo Perolahti kertoo vuoronsa olleen rauhallinen. Vänskä ottaa päivystyspuhelimen eli kapulan vastaan ja lähtee viemään tavaroitaan johtoautoon. Päivystysvuorokausi on alkanut.

– Jos se lähtö tulee, niin sitten kaikki muu todella jää. Mitään sellaista ei voi aloittaa, mitä ei voisi jättää kesken.

– Suihkustakin on tullut lähdettyä shampoot päässä muutaman kerran. Suihku kiinni, vaatteet päälle ja menoksi.

– Pidän nimenomaan tästä hälytysluontoisuudesta eli tehtävät vaihtuvat. Ja odottamisestakin. Ikinä ei tiedä etukäteen mistä päivä koostuu, mitä on vastassa. Pidän myös suunnittelusta ja omaan vastuualueeseeni, vaarallisten kemikaalien torjuntaan liittyvistä tehtävistä.

Hervannan paloaseman porukka aamupalalla
Aamupalalla Hanne Vänskä saa istua valmiiseen pöytään.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Työvuoro alkaa tehtävien jaolla ja yhteisellä aamupalalla. Nelosvuorolla on tapana kerätä yhteinen ruokakassa, ja valmistaa työvuoron ateriat vuorotellen. Sairaankuljetuspuolen punapukuiset miehet on vapautettu ruuanlaitosta. Hanne Vänskäkin istuu valmiiseen pöytään. Keskustelu vyöryy metsästyksestä pyöräilyyn ja metsässä eksymiseen. Tilannetta seuraavasta toimittajasta tuntuu, että palomiehet pitävät Vänskää yhtenä jätkistä.

– Tämä on se mielikuva, mikä on itsellekin tullut vuosien aikana. Pikkuhiljaa ovat tottuneet siihen, että olen töissä mukana eivätkä aina edes muistakaan että meillä on naisia töissä.

– Minuun on suhtauduttu hyvin, yli omien odotusten, todella hienosti. Ei ole tarvinnut arastella tai pyydellä anteeksi omaa olemassaoloaan. Totta kai jännitti silloin, kun aloitin. Työtehtävän suorittaminen perustuu henkilökohtaisiin ominaisuuksiin eikä se ole sidonnainen sukupuoleen.

– Aika usein onnettomuuspaikalta joku tulee juttelemaan kuljettajalleni eli siinä kohtaa he erehtyvät henkilöstä. Hyvin nopeasti hän yleensä ohjaa, että puhu vieressä olevalle henkilölle.

Hervannan paloaseman pintapelastusharjoitus Tampereen Suolijärvellä
Video: Vänskä tarkkailee harjoitusta yhdessä Hervannan paloaseman nelosvuoron kanssa.

Päivystys on alkanut rauhallisesti. Hanne Vänskällä on hetki aikaa tarkkailla, miten Hervannan paloaseman nelosvuoro harjoittelee veneen laskua ja pintapelastusta Hervannan Suolijärvellä. Vesistöetsinnässä pintapelastaja olisi hukassa ilman narumiestä. Kasvot vedessä polskiva pintapelastaja uisi ympyrää ellei rannalla oleva narumies ohjaa hänen liikkeitään narulla. Yhteistyö ja selkeä komentojärjestelmä ovat pelastustoimen perusta.

– Puolisotilaallinen organisaatio selkeyttää asioita. Totuin jo pelastusopistolla tiettyyn järjestykseen ja käskyvaltaan.

– Eli silloin kun Hanne käskee niin pojat tottelevat?

– Hyvin se on toiminut tähän mennessä.

Palomestari Hanne Vänskä haastattelussa tulipalopaikalla
Yle haastatteli Vänskää Rantatien tulipalosta marraskuussa 2014.Antti Eintola / Yle

Hanne Vänskän työtä päivystävänä palomestarina seuraa tänään toimittaja ja kuvaaja. Alkuun Vänskää vähän jännittää, mutta pian hän rentoutuu. Julkisuus on osa palomestarin työtä varsinkin silloin, kun tehtävänä on mittavat tuhot aiheuttanut tulipalo tai uhreja vaatinut liikenneonnettomuus. Työssään Vänskä kohtaa paitsi tulta, myös inhimillistä hätää.

– Kyllä se koskettaa myös pelastushenkilöstöä. Eivät ne meillekään ole helppoja paikkoja, varsinkin kun katsoo asianomaisten surua.

– Mieleen jäävät ne vakavimmat onnettomuudet, joissa on tullut kuolonuhreja. Työni kovettaa siinä mielessä, että oppii ottamaan inhimillisen hädän työtehtävänä. Niitä tilanteita käsitellään hetki ja sitten on pystyttävä päästämään irti.

– Tuli on minusta kaunis, mutta vain siellä minne se kuuluu, eli työtehtävillä se on vihollinen. Ei tulta sovi tässä työssä pelätä. Enemminkin kunnioittaa ja tiedostaa sen voima.

Palomestari Hanne Vänskä tarkastaa auton tietokoneet
Vänskällä on johtoautossaan liikkuva toimisto.Marko Melto / Yle

Maanantai-ilta hämärtyy. Loistevalot valaisevat paloaseman hiljaista hallia, jossa sammutusauton avoimesta ovesta roikkuu palomiehen takki käyttäjää odottaen. Lattialla lojuu hyppyvalmiudessa saappaat ja saappaiden ympärille pujotetut housut. Myös yläkerran lepotiloissa on rauhallista. Nelosvuoro treenaa, katsoo televisiota ja syö iltapalaa. Hanne Vänskälläkin on hetki aikaa rauhoittua.

– Riippuu paljon päivästä tuleeko ajateltua kotiasioita. Mieli on kiinni työssä jos on paljon tekemistä, ja yleensä sitä on. Oikeastaan iltaisin, kun on iltapalan aika ja täytyy ryhtyä rauhoittamaan sitä omaa työtahtia, niin siinä tulevat kotiasiat mieleen.

– Perheeni tukee niin paljon kun vain pystyy. He ymmärtävät millaista työtä teen. Osaavat olla mukana kannustamassa.

– Eivät he varmaan varsinaisesti pelkää puolestani, ovat nähneet millaista tämä työ on. Tietävät, että yritän varoa ja katsoa oman turvallisuuteni perään.

Palomestari Hanne Vänskä ja palomestari
On aika ojentaa kapula seuraavalle. Tommi Linnqvistille tulee hälytys 20 sekuntia vuoronvaihdon jälkeen.Ville Hakonen / Yle

Tiistaiaamu valkenee Hervannan paloasemalla rauhallisen yön jälkeen. Päivystysvuorokauden aikana ei ole tullut yhtään keskisuurta tai sitä suurempaa hälytystä, mikä olisi vaatinut Hanne Vänskän tai Nokialla päivystävän kollegan lähtöä pillit ulvoen. Toimistotöiden pinkka on siis vajonnut työvuoron aikana. Vähän ennen kahdeksaa Tommi Lönnqvist saapastelee palomestarin toimistoon ja ottaa kapulan vastaan Vänskältä. Vain kaksikymmentä sekuntia vuoronvaihdon jälkeen kapula krohisee eloon ja lähettää Lönnqvistiin kohti kiireistä tehtävää. Vänskää hymyilee vähän uupuneesti.

– Kotona yleensä syön vielä jotakin ja menen koiran viereen nukkumaan päiväunet. Oli hälytystehtäviä tai ei, niin kyllä se päivä on aina henkisesti raskas. Vaatii palautusta.

– Vielä toistaiseksi jaksan työtä hyvin. Ikää on vielä vähän. Katsotaan muutamien vuosien päästä miltä alkaa tuntua.

– Suunnitelmani on pysyä alalla ja katsoa, mihin tässä omassa työtehtävässä voi kehittyä.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen tehtävät
Lue seuraavaksi