Kreikassa asuva suomalainen: Median pitäisi kertoa myös Kreikan humanitäärisestä hädästä

Kreikassa vuosikymmeniä asuneen suomalaisopettajan mielestä pelkkä kritisointi ei paranna tilannetta valtiossa, jossa kärsitään talouskurimuksen lisäksi myös monenlaisesta puutteesta. Jopa sairaalaan voi joutua tuomaan omat siteet. Hän muistuttaa, että tavalliset kreikkalaiset ovat syyttömiä maan ongelmiin.

Kreikan kriisi
Jonottajian kreikkalaispankin edessä.
Eläkeläiset jonottivat kreikan kansallisen pankin edustalla 2. heinäkuuta. Tuolloin pankki aukaisi ovensa vain eläkkeiden nostoa varten.Aris Messinis / AFP

Kreikassa jo 43 vuotta asuneen Pirjo Vainio-Stefanis toteaa, että tavallisia kreikkalaisia ei saisi syyllistää maan johdon päätöksistä.

– Suurin osa Kreikan kansasta on syytön maan tilanteeseen. Ei työssäkäyvä henkilö voi esimerkiksi välttyä maksamasta veroja täälläkään, Vainio-Stefanis muistuttaa.

Pulaa ruuasta ja lääkkeistä

Hänen mukaansa monella on pulaa ruuasta, lääkkeistä ja hygieniatarvikkeista. Sairaalaan esimerkiksi leikkaukseen menevää kehotetaan tuomaan mukanaan omat perustarvikkeet, kuten esimerkiksi sidetarpeet.

Suurin osa Kreikan kansasta on syytön maan tilanteeseen.

Pirjo Vainio-Stefani

Vainio-Stefanis kertoo, että moni perhe saa päivittäin vapaaehtoisjärjestöiltä ruoka-apua.

– Tällä hetkellä Kreikassa on hirveän humanitäärinen hätä, josta pitäisi kertoa myös suomalaisessa mediassa.

Kriisi on vahvistanut kreikkalaisten välistä solidaarisuutta.

– Perheet ja suvut ovat aina tukeneet toisiaan. Jos joku on hädässä, nyt apuun tulevat myös ystävät ja työkaverit.

Vainio-Stefanis toimii Kreikassa kieltenopettajana. Hän opettaa äidinkieltä paikallisen Suomi-koulun lapsille ja suomea vieraana kielenä kreikkalaisille. Hän seuraa tarkkaan sekä entisen että nykyisen kotimaansa politiikkaa ja yhteiskunnallisia asioita.

Kreikkalaiset toivovat maan tilanteen vakaantuvan

Tällä hetkellä tavallisten kreikkalaisten keskuudessa vallitsee suuri epävarmuus siitä, mitä maassa seuraavaksi tapahtuu, Vainio-Stefanis kertoo.

– Se näkyy siinä, etteivät ihmiset uskalla tehdä suunnitelmia edes lähitulevaisuuden varalle. Suurella osalla on myös taloudellisia ongelmia.

Suurella osalla on myös taloudellisia ongelmia.

Pirjo Vainio-Stefanis

Pankit aukeavat Kreikassa jälleen maanantaina, ja sitä odotetaan kovasti.

– Nähtäväksi jää, millä ehdoilla rahaa voi nostaa ja rajoitetaanko sitä vielä jotenkin, Vainio-Stefanis pohtii.

Vainio-Stefanis on kokenut Kreikassa asuessaan niin juntan kaatumisen, Kyproksen miehityksen kuin Kreikan ja Turkin välien kiristymisen. Meneillään olevaa talouskriisiä hän luonnehtii harvinaisen pitkäaikaiseksi.

– Se syö voimia ja siksi monet täällä toivovat, että tilanne joka tapauksessa vakaantuisi jollakin tavalla, mikä se sitten onkin, Vainio-Stefanis sanoo.