Avaruusromu ajoi avaruusaseman väen evakkoon

Tällä kertaa selvittiin säikähdyksellä, mutta Maan ympäristössä on suuri romuongelma, joka uhkaa avaruuslentojen lisäksi satelliitteja.

Ulkomaat
Kansainvälinen avaruusasema ISS.
Kansainvälinen avaruusasema ISS.Nasa

Kansainvälisen avaruusaseman ISS:n kaksi venäläistä kosmonauttia ja yhdysvaltalainen astronautti evakuoituivat torstaina asemalta neuvostoaikaisen avaruusromun pelossa.

Gennadi Padalka, Mihail Kornjenko ja Scott Kelly menivät varmuuden vuoksi venäläiseen Progress-alukseen, joka on telakoituna ISS:n kyljessä tuotuaan asemalle rahtilastin. Evakon syynä oli ISS:n vieritse huimaa vauhtia kiitänyt vanhan venäläisen sääsatelliitin kappale.

Astronautti Kelly ilmoitti murikan lähestymisestä Yhdysvaltain avaruushallinnolle Nasalle noin puolitoista tuntia ennen pelättyä törmäystä. Aikaa oli liian vähän ja tiedot vaarasta liian niukkoja, jotta ISS olisi pystynyt tekemään väistöliikkeen, Nasasta kerrotaan.

Niinpä katsottiin turvallisimmaksi, että miehistö suojautuu Progressiin. Törmäysuhasta selvittiin vahingoitta.

Avaruusromua on kriittinen määrä

Avaruusromun tieltä pakenemista harjoitellaan asemalla säännöllisesti, jokseenkin samaan tapaan kuin Maassa pidetään paloharjoituksia.

ISS:n 15-vuotisessa historiassa evakuointi avaruusromun takia oli neljäs. Tällä kertaa syypää oli sääsatelliitti, jonka Neuvostoliitto laukaisi avaruuteen vuonna 1979.

Maapallon ympärillä kiitävää romua on yhä enemmän, ja sen aiheuttamat uhat ovat todellisia paitsi ISS:lle, niin myös satelliiteille. Jo vuonna 2011 Nasa arvioi romun määrän kriittiseksi.

19 000 kappaletta on niin suuria, että niiden kulkua voidaan seurata. Joukossa on kokonaisia tehtävänsä tehneitä satelliitteja ja kantorakettien vaiheita sekä niistä irronneita kappaleita. Myös niitä paljon pienempikin romu, jota on satoja miljoonia palasia, voi aiheuttaa törmäyksessä erittäin pahaa jälkeä.

Lähiavaruutemme siivoamiseksi on kehitelty systeemejä, muun muassa siivoojasatelliittia, jonka tehtävä olisi napata kiinni työnsä lopettaneita satelliitteja, sekä lasertykkiä. Sillä ammuttuna romunkappale menettäisi vauhtiaan ja putoaisi siksi Maan ilmakehään, jossa se kärventyisi vaarattomaksi. Mikään keinoista ei ole vielä käytössä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset