Saksan liittopäivät tukee Kreikan lainapakettia

Saksan liittopäivät on päättänyt tukea liittokansleri Angela Merkeliä osallistumisesta Kreikan kolmanteen lainapakettiin. Liittokansleri Angela Merkelin mukaan vaihtoehtona lainapaketin hyväksymiselle olisi ollut Kreikan suistuminen kaaokseen.

Ulkomaat
Saksan parlamentti, Bundestag, keväisessä kuvassa.
Saksan parlamentti, Bundestag, hyväksyi Kreikan apuohjelman.EPA/MAURIZIO GAMBARINI

Saksan liittopäivät on päättänyt antaa liittokansleri Angela Merkelin hallitukselle valtuudet jatkaa neuvotteluja Kreikan kolmannesta lainapaketista.

Liittopäivät tuki neuvottelujen jatkamista ylivoimaisesti. Neuvotteluja tuki 439 edustajaa ja vastusti 119 edustajaa. Poissa oli 40 edustajaa.

Merkel tarvitsi neuvottelujen jatkamiseen kansanedustajien tuen.

Saksa on ollut Kreikan lainapakettien suurin rahoittaja. Saksa on vaatinut Kreikalta erityisen tiukkoja säästötoimia lainapaketin ehtona.

Myös Itävallan parlamentti hyväksyi perjantaina lainapakettineuvotteluiden jatkamisen.

Merkel: Vaihtoehtona olisi kaaos

Merkel tunnusti huolet lainapaketin suhteen, mutta sanoi, että vaihtoehtona olisi Kreikan suistuminen kaaokseen.

– Sopimuksen vaihtoehtona ei olisi järjestäytynyt ero eurosta, vaan kaaos.

Merkel muistutti myös solidaarisuuden ja velvollisuuden periaatteista, jotka ovat kestäneet koko Euroopan talouskriisin ajan.

– Tiedän, että monilla on epäilyksiä siitä, voimmeko onnistua valitsemallamme tiellä, onko Kreikalla voimaa viedä ohjelma loppuun pitkällä aikavälillä, ja näitä huolia ei voi jättää huomiotta. Mutta olen vakuuttunut yhdestä asiasta: olisimme törkeän välinpitämättömiä, jopa vastuuttomia, jos emme ainakin kokeilisi tätä tietä, Merkel sanoi liittopäiville.

Merkel sanoi, että hän ei usko, että Kreikan väliaikainen euroero ratkaisisi ongelmaa, eikä yksikään euromaista halunnut hyväksyä sitä vaihtoehdoksi.

Schäuble: Teemme kaikkemme, jotta tämä onnistuisi

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble kehotti ennen äänestystä kansanedustajia hyväksymään lainaneuvottelut. Schäuble itse on puhunut Kreikan euroeron puolesta.

– Teemme kaikkemme vallassamme olevan, jotta tämä viimeinen yritys olisi menestys. Uskon, että on olemassa mahdollisuus, että voimme saavuttaa onnistuneen lopputuloksen, hän sanoi.

Schauble kuitenkin lisäsi, että onnistuminen tulisi olemaan hyvin monimutkaista.

– Meidän täytyy löytää toimivat keinot, Schäuble sanoi.

Perjantaina julkaistun mielipidetiedustelun mukaan 53 prosenttia saksalaisista kannatti lainaneuvotteluiden jatkamista, kun 42 prosenttia vastusti niitä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters