Brittitutkimus: Edes yksi sadasta ei onnistu laihduttamaan merkittävästä lihavuudesta normaalipainoiseksi vuodessa

Merkittävästi lihavina pidetään ihmisiä, joiden painoindeksi on 30–35. Sairaalloisesti liikalihavien painoindeksi on 40–45.

Ulkomaat
Ylipainoisen ihmisen vyötärö.
Merkittävästi lihavina pidetään ihmisiä, joiden painoindeksi on 30–35. Se lasketaan jakamalla paino pituuden neliöllä.Lindsey Parnaby / EPA

Merkittävästä lihavuudesta on erittäin vaikea laihtua takaisin normaalipainoiseksi. Tutkijoiden mukaan yksi 210 miehestä ja yksi 124 naisesta onnistuu laihduttamaan merkittävästä lihavuudesta eli obesiteetista normaalipainoiseksi vuodessa, yleisradioyhtiö BBC kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Tutkijat kävivät läpi lähes 280 000 miehen ja naisen painotiedot Britannian ja Pohjois-Irlannin potilaskertomuksista vuosien 2004 ja 2014 välillä. Tarkastelusta poistettiin ne, jotka olivat laihtuneet leikkauksen avulla.

Sairaalloisesta lihavuudesta oli vielä vaikeampi palata normaalipainoon kuin merkittävästä lihavuudesta. Siinä onnistui vain yksi 1 290 miehestä ja yksi 667 naisesta.

Tutkijat peräänkuuluttavatkin lihavuuden ennaltaehkäisyä Britanniassa, ennemminkin kuin sen hoitoa.

– Hoidon pitää keskittyä painon nousun katkaisemiseen ja pienienkin laihdutustulosten säilyttämiseen, johtava tutkija, tohtori Alison Fildes sanoo BBC:ssä.

– Nykyiset käytännöt, joissa keskitytään kaloreiden vähentämiseen ja fyysisen aktiviteetin lisäämiseen, eivät toimi suurimmalle osalle potilaista laihduttamiseen ja laihdutettujen kilojen poissa pitämiseen.

Tutkimuksessa tarkastelluista 280 000 ihmisestä noin 1 300 miestä ja 2 200 naista onnistui laihduttamaan takaisin normaalipainoon. Tutkimus on julkaistu American Journal of Public Health -lehdessä.

Merkittävästi lihavina pidetään ihmisiä, joiden painoindeksi on 30–35. Sairaalloisesti liikalihavien painoindeksi on 40–45. Se lasketaan jakamalla paino pituuden neliöllä.