Hyppää sisältöön

EU-maat siunasivat Kreikan seitsemän miljardin väliaikaisrahoituksen

Lyhytaikainen laina maksetaan rahastosta, jonka jäseniä ovat kaikki EU-maat. Lainan avulla Kreikan pitäisi pysyä pinnalla, kunnes se alkaa saada rahoitusta kolmannesta lainaohjelmasta. EVM:n hallintoneuvosto päätti perjantaina virallisesti, että neuvottelut lainaohjelmasta aloitetaan.

Kuva: Fotis Plegas G. / EPA

Euroopan unioni on virallisesti hyväksynyt 7,16 miljardin euron lyhytaikaisen lainan Kreikalle, Euroopan komission eurosta vastaava varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis kertoi perjantaina.

– Meillä on sopimus siltarahoituksesta... Tätä sopimusta kannattavat kaikki 28 jäsenvaltiota, Dombrovskis sanoi tiedotustilaisuudessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Laina myönnetään Euroopan rahoituksen vakausmekanismista (ERVM), johon kaikki EU-maat kuuluvat. Siksi pelkkä euroryhmän kannatus ei riittänyt lainasta päättämiseen.

Euron ulkopuolisten maiden vastuut eivät kasva

EU:n komissio ja ministerineuvosto ovat luvanneet, että euron ulkopuoliset maat saavat omansa takaisin, vaikka Kreikka ei selviytyisi lainan takaisinmaksusta. Britannia vastusti aluksi lainan myöntämistä, mutta lupauksen saatuaan se antoi periksi.

Kreikka tarvitsee lyhytaikaista lainaa selvitäkseen veloistaan ja muista pakollisista kuluistaan sen aikaa, kun sen kolmannesta lainaohjelmasta neuvotellaan.

Dombrovskisin mukaan Kreikka pystyy uuden lainan ansiosta maksamaan maanantaina erääntyvän 4,2 miljardin euron lainaerän Euroopan keskuspankille EKP:lle. Kreikalla on myös noin kaksi miljardia euroa velkaa rästissä Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle.

Siltarahoitus ei kuitenkaan riitä kattamaan enää Kreikan seuraavaa, elokuun 20. päivänä erääntyvää maksuerää EKP:lle. Toisin sanoen uudesta lainaohjelmasta käytäville neuvotteluille on asetettu tiukka aikaraja: Kreikan ja sen lainoittajien pitäisi päästä sopimukseen noin kuukauden kuluessa, jotta Kreikka voisi saada kolmannen lainaohjelman kautta rahoitusta elokuussa erääntyvän velkansa maksuun.

EVM:ltä päätös lainaohjelmaneuvottelujen aloittamisesta

Kreikka on hakenut kolmatta lainaohjelmaansa Euroopan vakausmekanismista EVM:stä. Se on euromaiden pysyvä rahoituslaitos, joka voi myöntää kriisilainoja enintään 500 miljardia euroa.

EVM:n hallintoneuvosto eli euroalueen valtiovarainministerit päättivät tänään perjantaina, että Kreikan kanssa voidaan aloittaa neuvottelut kolmivuotisesta, enintään noin 86 miljardin euron suuruisesta lainaohjelmasta.

Periaatteellinen yhteisymmärrys asiassa saavutettiin jo maanantaina, mutta ennen virallista päätöstä euromaat edellyttivät Kreikalta rankkojen säästötoimien läpiviemistä. Lisäksi joidenkin euromaiden parlamenttien piti antaa hyväksyntänsä neuvottelujen aloittamiselle.

.
.