Vuorotteluvapaa monella mietintämyssyssä

Vuorotteluvapaalle jääminen ei ole lisääntynyt alkuvuoden aikana Keski-Suomessa. Siitä puhuminen ja vapaalle jäämisen mahdollisuuksien selvittely on kuitenkin kasvussa.

vuorotteluvapaa
Auringonottajia Lappeenrannan Mylllysaaressa.
Yle

Vuorotteluvapaa kiinnostaa. Keski-Suomen työ-ja elinkeinotoimiston palvelujohtaja Minna Heino kertoo, että yhteydenotot asiasta ovat huomattavasti lisääntyneet. Kyselijöitä kiinnostaa, miten vuorotteluvapaalle voi jäädä, miten pitkään vapaalla voi olla ja miten korvaukset maksetaan.

– Toukokuun jälkeen, heti kun hallitusohjelma julkistettiin, yhteydenotot lisääntyivät.

Keski-Suomessa jäi toukokuussa vuorotteluvapaalle 429 työntekijää. Määrä on ollut jota kuinkin sama kuukausittain ainakin viimeisten viiden vuoden ajan. Joka vuosi siis tuhannet työntekijät pitävät vuorotteluvapaata Keski-Suomessa. Vapaan pituus vaihtelee, pisimmillään sitä voi pitää vuoden.

Eniten vapaata käyttävät yli 45-vuotiaat, joilla on siis jo pitkä työhistoria takana. Viime syyskuun alussa ehdot hiukan kiristyivät ja työhistoriaa pitääkin olla jo 16 vuotta aiemman kymmenen vuoden sijasta. Myös sijaisen ehdot muuttuivat. Nyt vuorotteluvapaa kiinnostaa monia sen takia, että koko järjestelmä saatetaan lopettaa. Varmaa on jo, että se loppuu, jos työmarkkinaosapuolet eivät kykene solmimaan yhteiskuntasopimusta.

Loppumisen uhka saanee monet taukoa kaipaavat ainakin kyselemään.

Palvelujohtaja Minna Heino kertoo, että eniten vuorotteluvapaa kiinnostaa erityisasiantuntija- ja asiantuntijatasolla työskenteleviä eli eri alojen toimihenkilöitä kuten opettajia ja hallinnollisissa tehtävissä olevia. Myös palvelu- ja myyntityöntekijät kaipaavat usein taukoa työhönsä ja hankkiutuvat vuorotteluvapaalle.