Haluatko ottaa tatuoinnin? Ei ehkä kannata mennä Kukkahattutädin juttusille

Kokosimme viiden kohdan listan asioista, joista Turvallisuus- ja kemikaalivirastolta kysytään kaikkein eniten.

Kotimaa
Kukkahattutäti
Yle / Ville Vaarne

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin kolmen ihmisen tiimi päivystää Tampereen Keskustorilla. Nuori nainen tulee juttusille. Hän kysyy, mihin kohtaan tatuointi kannattaisi ottaa.

– En suosittele, että minnekään, vastaa Tukesin asiantuntija.

Kukkahattutäti Nilla Hietamäki kertoo, että Tukes "ei suosittele, mutta ei myöskään kiellä" keneltäkään tatuoinnin ottamista.

– Monella on se ennakkokäsitys, että me vain kiellämme asioita, Tukesin Nilla Hietamäki sanoo. Kukkahattutäti on hahmo, jota Tukes käyttää tiedottamiskampanjoissaan.

Tatuoinneista kysytään kaikkein eniten. Tukesin edustajat neuvovat, että jos tatuoinnin haluaa, se kannattaa ottaa kotimaiselta tekijältä. Lisäksi kannattaa kysyä tatuoinnin tekijältä, mistä hänen käyttämänsä väriaineet ovat peräisin.

Tukes on viime vapusta asti kampanjoinut Nuoret ja kemikaalit -kampanjalla, josta löytyy lisää tietoa osoitteesta www.sussiunatkoon.fi (siirryt toiseen palveluun)

Kokosimme viisi kohtaa, joista Tukesin edustajilta kysytään eniten.

1. Tatuoinnit

– Väriaineissa on paljon kemikaaleja, jotka ovat elimistössä kymmeniä vuosia. Ei tiedetä, miten väriaineet vaikuttavat ihmiseen.

2. Hiusvärit

– Niihin voi herkistyä koska hyvänsä ja saada allergisen ihottuman. Pieni kutina kannattaa ottaa vaaran merkkinä. Hiusväri ei ole tarkoitettu alle 16-vuotiaalle.

3. Hennatatuoinnit

– Tumma väri ja tatuoinnin pysyvyys saadaan aikaan aineella nimeltä parafenyleenidiamiini. Se voi aiheuttaa allergiaa.

4. Ripsienpidennykset ja rakennekynnet

– Esimerkiksi ripsien kiinnittämiseen käytetään pikaliimaa, jonka kemikaalit voivat ärsyttää silmiä.

5. Vaatteiden kemikaalit

– Kannattaa miettiä, kannattaako ostaa koko ajan lisää halpoja vaatteita, sillä niiden valmistukseen ja hävittämiseen kuluu paljon kemikaaleja. Jos iho ärsyyntyy, kannattaa ottaa yhteyttä vaatteen valmistajaan.

Korjaus 20.7. kello 12. Verkkosivun osoite korjattu.