1. yle.fi
  2. Uutiset

Joukkomurhaaja Breivik hyväksytty opiskelemaan valtiotieteiden kandidaatiksi

Anders Behring Breivikin terrori-iskuissa Oslossa ja Utøyan saarella 22. heinäkuuta 2011 kuoli 77 ihmistä.

Ulkomaat
Anders Behring Breivik oikeudessa Oslossa elokuussa 2012.
Anders Behring Breivik oikeudessa Oslossa elokuussa 2012.Heiko Junge / EPA

Joukkomurhaaja Anders Behring Breivik on hyväksytty opiskelemaan valtiotieteiden tutkinto-ohjelmaan Oslon yliopistoon. Luentosaliin Breivikiä ei edelleenkään päästetä, vaan hän suorittaa kurssit etäopiskeluna sellistään. Breivik sai opiskeluluvan avoimeen yliopistoon jo kaksi vuotta sitten.

– Meidän on laitoksena noudatettava omia sääntöjämme. Emme voi antaa yksittäisten ihmisten muuttaa sääntöjämme, rehtori Ole Petter Ottersen sanoo Norjan yleisradioyhtiö NRK:ssa (siirryt toiseen palveluun).

Breivik täyttää yhteiskuntatieteen laitoksen pääsyvaatimukset, joten hänet oli pakko valita opiskelemaan. Laitoksen johtaja ei kuitenkaan usko, että hän pystyy suorittamaan koko kolmivuotisen kandidaatin tutkinnon.

Tutkinto käsittää yhdeksän pakollista kurssia. Neljä niistä pystyy suorittamaan etäopiskeluna, mutta viiteen kurssiin sisältyy pakollisia seminaareja ja henkilökohtaista ohjausta, joihin Breivik ei voi osallistua.

– Ymmärrän, että tämä herättää paljon tunteita. Breivik yritti murskata järjestelmämme. Meidän täytyy pysyä sille uskollisena, Ottersen sanoo.

Ensi viikolla tulee kuluneeksi neljä vuotta siitä, kun Breivik räjäytti autopommin Norjan hallituskorttelissa ja ammuskeli työväenpuolueen nuorisojärjestön leirillä olleita lapsia ja nuoria Utøyan saarella. Terrori-iskuissa kuoli 77 ihmistä, kahdeksan Oslossa ja 69 Utøyalla.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi