Ylläpitäjä: Venäjä-mieliset trollit piinaavat Suomen suurinta venäjänkielistä keskustelupalstaa

Ylen Päivän kasvo -ohjelmassa vierailleen Russian.fi -keskustelupalstan omistajan mukaan palstan poliittiset keskustelut piti sulkea trollauksen vuoksi.

Kotimaa
Veronika Solovian
Veronika SolovianYle

Suomen suurin venäjänkielinen keskustelupalsta Russian.fi (siirryt toiseen palveluun) on joutunut useasti Venäjä-mielisten trollien hyökkäyksen kohteeksi, kertoi palvelun ylläpitäjä ja omistaja Veronika Solovian.

Russian.fi -verkkokeskustelupalstalla käy päivittäin tuhansia Suomessa asuvia venäjänkielisiä henkilöitä. He keskustelevat palstalla ajankohtaisista aiheista kuten esimerkiksi Suomen ja Venäjä välisistä suhteista.

Solovianin mukaan ylläpito törmää usein trollaamiseen verkkokeskusteluissa.

– Kun Ukrainan tapahtumat alkoivat, sivustollemme tuli paljon uusia käyttäjiä, jotka eivät olleet aiemmin kirjoittaneet mitään. He kirjoittivat vain poliittisista aiheista ja vain tietystä näkökulmasta, Solovian sanoi.

– He olivat usein aggressiivisia ja halveksivat eri mieltä olevia. Tällaisia kävijöitä voi kutsua trolleiksi ja ilmiötä trollaukseksi.

Alasammutun matkustajakoneen tragedia kuumensi keskustelun

Solovianin mukaan palstalla keskusteltiin Itä-Ukrainassa vuosi sitten alasammutusta MH17-lennosta siten, että heti tapahtuman jälkeen muutaman päivän ajan oli havaittavissa shokkireaktioita.

– Sen jälkeen kaikista tuli sotatekniikan asiantuntijoita ja he alkoivat esittää omia teorioitaan. He eivät yrittäneetkään löytää selitystä tai totuutta, vaan jokainen tiesi totuuden, yritti tuoda oman näkemyksensä ja vakuuttaa muut siitä, että se on oikea, Solovian kuvaili.

Hänen mukaansa kirjoittajilla oli hyvin erilaisia teorioita. He esimerkiksi esittivät, että kyse oli suunnitellusta teosta, joka oli Kiovan Maidanin tapahtumista alkanutta jatkumoa ja Yhdysvaltojen suunnitelma kylvää riitaa veljeskansojen välille.

Palstalla jopa esitettiin teoria, että mitään katastrofia ei tapahtunutkaan. Keskustelu meni niin villiksi, että palstan ylläpito joutui lopettamaan keskustelun monta kertaa ja poistamaan kirjoituksia, Solovian kertoi.

– Itse aihe on raskas, ja ylläpitäjien oli henkisesti ja fyysisesti raskasta lukea ja valvoa noita kirjoituksia. Se oli yksi syy siihen, että päätimme hiljattain sulkea sivustomme poliittiset keskustelut.

Palstan ilmapiiri alkoi kärsiä

Solovianin mukaan poliittinen keskustelu suljettiin, koska trollausta on vaikea valvoa. Ongelmana on, että kirjoittajat eivät usein virallisesti riko sivuston sääntöjä, joten heitä ei voi sulkea pois keskusteluista.

– Ilmapiiri, intohimot, negatiivisuus ja "haudoilla tanssiminen" oli niin raskasta. Me kannatamme sananvapautta, mutta emme halua, että se johtaa meillä tällaisiin ilmiöihin.

Solovian arvioi, että poliittisen keskustelun sulkeminen paransi palstan ilmapiiriä.

Hänen mielestään olennaista on, että Suomessa on ryhmä venäjänkielisiä, jotka saavat kaiken tietonsa venäjänkielisistä lähteistä. He tukevat usein Venäjän politiikkaa.

– Käsittääkseni suurin osa Suomessa asuvista venäjänkielisistä ei tue Venäjän toimia. Tilastoja ei ole ja tämä koskee ehkä vain tuttaviani.

Lähteet: Yle