1. yle.fi
  2. Uutiset

Näkökulma: Kreikan hallitus yrittää selviytyä niin hyvin kuin voi

Pääministeri Tsipras tähtää perjantaina julkistetuilla Kreikan hallituksen henkilövaihdoksilla lainaohjelman lukkoon lyömiseen. Menetykset vasemmistoliitto Syrizan riveissä merkitsevät maalle vähemmistöhallitusta, jolle ei povata pitkää ikää, kirjoittaa Sara Saure.

Ulkomaat
Sara Saure
Sara SaureYle

Kreikan hallituksen perjantaisen uudelleen järjestelyn motto voisi olla ”Yrittäkäämme parhaamme tilanteesta huolimatta.”

Brysselin lainasopimus, johon vasemmistoliitto Syriza ja sen oikeistolainen hallituskumppani Itsenäiset kreikkalaiset eivät pohjimmiltaan usko, meni läpi torstaina aamuyöllä, koska hallituksen ei haluttu kaatuvan.

Noin ¼ Syrizan edustajista äänesti ohjelman ehdoille joko ”ei” tai ”läsnä.” Käytännössä hallitus edustaa enää vähemmistöä parlamentissa.

Hallituksen uudessa kokoonpanossa pääministerin lainaesitystä vastaan äänestäneet kolme ministeriä on vaihdettu.

Eräs heistä on Syrizan äärisiipeä edustava energiaministeri, jonka korvaa entinen työministeri. Lainasopimuksen edellyttämien työlainsäädännöllisten uudistusten vuoksi juuri työministerin pestiä pidetään uuden hallituksen ”sähkötuolina”. Siihen istahtaa nyt entinen hallintoministeri.

Ministeriöt saavat myös lisäedustusta hallituksen oikeistopuolueesta.

Pääministerille jää vaihtoehdoksi ennenaikaiset parlamenttivaalit, todennäköisesti syksyllä

Uudella hallituksella on yksi tähtäin - velkojien vaatimien taloustoimien lukkoon lyöminen. Lainaohjelman ehtojen seuraavan osan läpimeno parlamentissa ensi viikolla vaatii silti opposition tukea.

Oudoksuntaa aiheuttaa se, että lainaäänestyksessä vastaan hangoitelleet Syrizan yli 30 kansanedustajaa ilmoittavat säilyttävänsä parlamenttipaikkansa. Aikomuksensa he oikeuttavat puolueen vaalilupauksissa pysymisellä.

Pääministerille jää näin vaihtoehdoksi ennenaikaiset parlamenttivaalit, todennäköisesti syksyllä.

Vaalit voittanee jälleen Syriza, vaikka pääministerin taipuminen velkojille tietää monien kreikkalaisten mukaan kansalle Sisyfoksen työtä.

Tsiprasille jonkinlaiseksi eduksi on kuitenkin katsottu rehellisyys myöntää virheet.

Pääministeri uskoi voivansa kääntää lainoittajien päät kansanäänestystuloksella. Brysselin lopputulos oli pistoolin tähdätessä ohimoa ”vähiten huono”. Toisena vaihtoehtona olisi ollut Schäublen ”vallankaappaus” ja Kreikan määräaikainen euroero.

Myös se, että Tsipras ottaa harteilleen sopimuksen toteutuksen viestii äänestäjille vastuullisuutta. Ei niin että hallitukseen olisi tällä hetkellä oppositiosta tunkua.

Voimakkaampaa sitoutumista lainaohjelmalle Tsipras voi toivoa hallitukselta vasta vaalien jälkeen, mikäli vasemmisto-keskusta-rintama lujittuu.

Tai sitten ei, ja lainaohjelmia fanaattisesti vastustava äärioikeistolainen Kultainen aamunkoitto pääsee näyttämään kyntensä.

Lue seuraavaksi