Remu Aaltosesta vauvasirkukseen – Ykspihlajan kirjava kulttuuriviikko syntyy asukkaiden innosta

Kansakulttuurista ja talkoohengestä ponnistava Ykspihlajan kulttuuriviikko koostuu tänä vuonna yli 50 tapahtumasta. Satamakaupunginosan yhdistykset ja järjestöt urheiluseuroista eläkeläisiin kantavat järjestelyissä kortensa kekoon. Tänä vuonna valokeilassa on romanikulttuuri.

musiikki
Kuvassa lauletaan ja soitetaan ulkoterassilla.
Kreeta-Maria Kivioja / Yle

Ykspihlajan kulttuuriviikko järjestetään nyt kolmatta kertaa. Aiemmista vuosista mukaan on otettu hyväksi havaittua ohjelmaa, kuten esimerkiksi yleisölle avoimet pihat ja niissä musisointi.

– Pois on heitetty semmoisia, jotka eivät toimineet. Esimerkiksi aamujumpat eivät vetäneet viime kesänä, nauraa asukasyhdistyksen puheenjohtaja Outi Airola.

Luvassa on esimerkiksi markkinat, Remu Aaltonen ja Hurriganes, kirjailijoita, vauvasirkus, räppäri Mikael Gabriel, kummitusjuttuja, soittokunta, valokuvanäyttely, merimiespäivällinen ja jalkapallo-ottelu.

Halusimme näyttää, että täällä asuu kivaa porukkaa. Tämä on elävä kaupunginosa, jossa on iso yhteisöllisyys.

Outi Airola, Kokkola

Järjestelyissä ovat vahvasti mukana osuuskunta Yxspilan kuntouttavan työtoiminnan väki sekä alueen yhdistykset ja järjestöt.

– Ihmiset ovat soittaneet ja kysyneet, voisivatko he järjestää esimerkiksi yöpyöräilytapahtuman tai piirustuskilpailun lapsille, Airola kertoo alueen ihmisten innokkuudesta.

Hyljeksityn kaupunginosan kasvojenkohotus

Airola kertoo, että kulttuuriviikolla halutaan joka kerta kertoa jotakin Ykspihlajan historiasta ja perinteestä. Työväenkulttuuri ja poliittiset laulut kuuluvat viikon aikana tuttuun tapaan, mutta tällä kertaa valokeilassa on myös romanikulttuuri.

– Ykspihlajassa asui ennen tosi paljon romaniväestöä, ja nyt he tulevat tänne taas suurin joukoin. Sunnuntaina meillä on Mustalaisleiri muuttaa Pihilajaan -tapahtuma, Airola kertoo.

Kulttuuriviikon tavoitteena on ollut, että Ykspihlaja avautuisi laajemmalle joukolle. Airola toteaa, että satamakaupunginosa on ollut osin hyljeksitty – eikä todellakaan Kokkolan kaupungin lippulaiva kulttuurin, maineen ja imagon puolesta.

– Halusimme näyttää, että täällä asuu kivaa porukkaa. Tämä on elävä kaupunginosa, jossa on iso yhteisöllisyys, Airola sanoo.

Ykspihlajan kulttuuriviikko päättyy 27. heinäkuuta.