Iranin Khamenei: Linjamme "ylimielistä" USA:ta vastaan ei muutu

Iranin historiallinen ydinsopu solmittiin tiistaina.

Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei. Kuva: EPA

Iranin suhtautuminen Yhdysvaltoihin ei tule muuttumaan, Iranin korkein johtaja ajatolla Ali Khamenei sanoi lauantaina. Ramadanin loppumisen kunniaksi pitämässään puheessa Khamenei korosti, että ydinsopimuksen ehdot on vielä käytävä huolellisesti läpi.

Khamenei kutsui myös Yhdysvaltoja "ylimieliseksi" ja ilmoitti, että Iranin näkemys Lähi-idän politiikasta on ristiriidassa Yhdysvaltojen kanssa.

– Emme koskaan lakkaa tukemasta ystäviämme Palestiinaa, Jemeniä, Syyriaa, Irakia, Bahrainia ja Libanonia, riippumatta siitä, jos sopimus hyväksytään tai ei. Linjamme ylimielistä USA:ta vastaan ei muutu edes tämän sopimuksen jälkeen, Khamenei sanoi.

Iran solmi tiistaina historiallisen ydinsopimuksen Yhdysvaltojen, Kiinan, Venäjän, Ranskan, Saksan ja Britannian kanssa. Sopimuksen tarkoitus on estää Irania kehittämästä ydinasetta sekä päästä eroon Iraniin kohdistuvista pakotteista.

Ajatolla Khamenei kielsi puheessaan Iranin koskaan suunnitelleen ydinasetta. Hän sanoi myös, ettei Iran toivo sotaa – mutta jos sellainen syttyisi, Iran "nöyryyttäisi" Yhdysvallat.