Varoufakis: Kreikan uudistukset tuomittu epäonnistumaan

Kreikan entinen valtiovarainministeri Gianis Varoufakis sanoo BBC:n haastattelussa, että ohjelma jää historiaan katastrofina.

Ulkomaat
Gianis Varoufakis.
Kreikan entinen valtiovarainministeri Gianis Varoufakis poistumassa parlamentin istunnosta Ateenassa torstaina.Aris Messinis / AFP

Kreikan parlamentin jäsen, entinen valtiovarainministeri Gianis Varoufakis kritisoi BBC:n haastattelussa kovin sanoin Kreikan uudistuspakettia.

Varoufakisin mukaan Kreikan talousuudistukset tulevat epäonnistumaan ja ohjelma jää historiaan "kokonaistalouden hoitamisen suurimpana katastrofina".

– On surullinen päivä, kun itsenäisen valtion hallitus, jolla on kansan täysi tuki, kohtaa dilemman: että sen on valittava, aukeavatko pankit ollenkaan vai hyväksyykö se uudistus- ja budjettikuriohjelman, jossa ei ole järjen häivää. Yksikään taloustieteilijä ei pitäisi sitä järkevänä, Varoufakis sanoi BBC:lle.

Aiemmin tässä kuussa ministerintehtävät jättänyt Varoufakis ei suuntaa kritiikkiään puoluetoveriaan, pääministeri Alexis Tsiprasia kohtaan. Hän sanoo ymmärtävänsä, kuinka vaikeassa tilanteessa Tsipras on.

– Hän ei hankkiutunut minusta eroon. Alexis Tsipras päätti jossain vaiheessa, että meidän hallituksellamme on vain kaksi vaihtoehtoa, joista voimme valita: teloitus tai antautuminen. Hän piti antautumista parhaana vaihtoehtona. Minä olin ehkä eri mieltä ja ilmaisin sen jättämällä ministerintehtäväni. Mutta ymmärrän tilanteen vaikeuden, Varoufakis sanoi.

Varoufakis ei ole ainut, joka on kritisoinut lainapakettia. Myös Kansainvälinen valuuttarahasto on sanonut, ettei se lähde mukaan, ellei Kreikan velkoja uudelleenjärjestellä.

Kreikan parlamentin on vielä ensi viikolla hyväksyttävä lista uudistuksia.