Soutajan must-lista: Riittävästi nestettä, kevyt pelastusliivi ja aurinkorasva

Mommilanjärven soutelu ry:n uusi puheenjohtaja Jukka Juhola soutaa mieluiten seurassa, eli isolla veneellä. Ja nimenomaan puuveneellä. Kunnon reissuun kannattaa varautua hiilihydraattitankkauksella, sopivasti juomalla ja suojaamalla itsensä auringon poltteelta. No, viimeksi mainittu ei ole niin nyt kiusannut.

Kotimaa
Mommilanjärven soutelun uusi puheenjohtaja Jukka Juhola on soutanut kirkko- ja kilpaveneitä pienestä pitäen
Mommilanjärven soutelun uusi puheenjohtaja Jukka Juhola on soutanut kirkko- ja kilpaveneitä pienestä pitäenMarkku Karvonen / Yle

Vaikka Mommilanjärven soutelu ry:n puheenjohtaja Jukka Juhola on nuori ja tehtävässä uusi, veneissä hän on viettänyt liki ikänsä. Soutajana hän vähättelee olevansa harrastaja, ei ”oikeiden” ja kilpasoutajien tasolla. Millaisia vinkkejä suuren soututapahtuman myötä kasvanut antaa soudun puremalle ja vapailla vesillä lihasvoimalla liikkuville?

– Molemmissa on viehätyksensä, rauhallisessa soutelussa kesäaamussa tai -illassa ja kirkkovene- tai liikuntasoudussa. Mieluimmin soudan kyllä porukassa, siinä on ihan oma fiiliksensä. Jos vähänkin reippaammin haluaa soudella, kannattaa ennen pitkää hakeutua johonkin joukkueeseen.

Puuvene, sopiva tankkaus ja maltti

– Minusta hienoin vene on liukaspintainen puuvene, vielä oikeanlaisen veistäjän tekemä. Kyllä lasikuitukin on liukas, mutta niitä ei edes taideta valmistaa liikuntakäyttöön. Ne ovat enemmän ja omimmillaan katiskankatsomisveneinä.

– Tärkeintä harrastukseen lähtiessä on maltti. Mommilanjärven soudussakin näkee miten voimaporukka lähtee rynnien liikkeelle, mutta vauhti ei ole sen kummempi. Airot ovat pian irti hankaimista tai poikki. Maltti ja oikea voimien jakaminen vievät nautinnollisesti perille.

Pelastusliivit ovat kehittyneet

– Pelastusliivit on syytä olla soutuveneessäkin mukana. Nykyään on niin kevytrakenteisia liivejä että ne eivät ole tiellä. Mökkisouteluun tuskin tarvitsee muita välineitä varata jos keli on suotuisa.

– Nestetankkaus ennen soutua on tietysti tärkeä. Meillä noin kymmenen kilometrin kirkkovenematkoilla tuskin edes ehtisi juoda. Pitemmille matkoille ja rankkoihin soutuihin tankkaus on aloitettava jo viikkoakin ennen soutua. Hiilihydraattitankkausta varten perinteinen pasta on ihan hyvä.

Jos vaikka helle tulisi…

– Jos kädet eivät ole tottuneet airoihin, hanskat ovat ihan hyvät. Oikean hansikkaan valintaa on vaikea neuvoa, sen tietää kyllä milloin se istuu, ei ala painaa eikä rullaannu kädessä. Kädensijan pehmuste on myös hyvä pitemmille matkoille.

– Kuumalla auringolla tietenkin päähän lakki, iholle aurinkorasva ja riittävä nesteytys, ettei kuukahda järvelle lämmön takia.

Miten sitten rauhallinen uistimen soutelu?

– No. Melkein tulee laitettua moottori perään, täytyy tunnustaa.