1. yle.fi
  2. Uutiset

Kreikan pankkien avautuminen maanantaina varmistui – palveluissa yhä rajoituksia

Tiukka 60 euron päivittäinen käteisnostoraja korvataan maanantaista alkaen 420 euron kumulatiivisella viikoittaisella rajalla. Jos jonain päivänä jättää 60 euroa nostamatta, seuraavana päivänä saa automaatista 120 euroa.

Ulkomaat
Pankkiautomaateille on muodostunut pitkiä jonoja.
Pankkiautomaateille on muodostunut pitkiä jonoja. Moni jonottaa turhaan, sillä rahat saattavat loppua ennen heidän vuoroaan.Petri Burtsov / Yle

Kreikan hallitus on antanut määräyksen pankkien avaamisesta maanantaina. Pankkipalveluja rajoitetaan edelleen monin tavoin.

Maanantaista alkaen kreikkalaisten päivittäinen 60 euron käteisnostoraja muuttuu kuitenkin hiukan joustavammaksi, kun se korvataan 420 euron kumulatiivisella viikoittaisella rajalla.

– Jos joku ei halua nostaa 60 euroa maanantaina ja haluaa sen tiistaina, hän voi nostaa 120 euroa, tai 180 keskiviikkona, Kreikan varavaltiovarainministeri Dimitris Mardas selitti torstaina Kreikan yleisradion ERT:n haastattelussa.

Rahansiirtoja ulkomaille rajoitetaan edelleen. Poikkeuksena ulkomailla opiskelevat kreikkalaiset saavat siirtää maasta 5 000 euroa lukukautta kohden, kertoo uutistoimisto AFP. Ulkomaille hoitoon matkustavat ihmiset voivat niin ikään nostaa enimmillään 2 000 euroa käteistä.

Uusia tilejä ei edelleenkään saa perustaa, eikä uusia tallettajia lisätä olemassaoleville tileille.

Kreikan pankit sulkivat konttorinsa 29. kesäkuuta, kun Euroopan keskuspankki EKP kieltäytyi nostamasta niiden ELA-hätärahoituksen kattoa. Torstaina EKP päätti, että hätärahoituksen ylärajaa voidaan nostaa 900 miljoonalla vajaaseen 90 miljardiin euroon.

Kreikkalainen Kathimerini-lehti on arvioinut, että kolmen viikon mittainen sulku olisi tullut maksamaan Kreikan horjuvalle taloudelle noin kolme miljardia euroa.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi