Kansalaisaloite avioliittolaista: Lakivaliokunta päättää, onko järkevää viedä eteenpäin

Viime vaalikaudella hyväksytyn sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamista vaativa kansalaisaloite on kerännyt tarvittavat 50 000 tukijaa.

Kotimaa
Sateenkaarilippua kiinnitetään Kiasman parvekkeelle.
Sukupuolineutraalin avioliittolain kannattajat kiinnittivät ennen Kansalaistorin mielenosoituksen alkua Kiasman parvekkeelle sateenkaarilipun.Yle

Kansalaisaloite sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamisesta käsitellään normaaliin tapaan eduskunnassa. Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen arvelee, että aloite on lakivaliokunnan pöydällä joidenkin kuukausien päästä.

– Vielä on erilaisia tarkistuskierroksia oikeusministeriössä ja siinä kestää tavallisesti muutamia kuukausia. Todennäköisesti ensi syksynä aloite tulee eduskunnan lainsäädäntömyllyyn. Sen jälkeen tässä tapauksessa lakivaliokunta harkitsee, mitä aloitteen kanssa tehdään, kuten kaikkien muidenkin sinne lähetettyjen aloitteiden kanssa, Tiitinen sanoo.

Edellinen eduskunta hyväksyi avioliittolain muutoksen sukupuolineutraaliksi. Päätös ei Seppo Tiitisen mukaan vaikuta lain kumoamista vaativan kansalaisaloitteen käsittelytapaan, mutta aikaisemmalla päätöksellä saattaa olla merkitystä sen kannalta, otetaanko aloitetta ylipäänsä käsittelyyn.

– Ei tunnu kovin loogiselta, että vastikään on hyväksytty tietynsisältöinen laki ja heti ollaan sitten tekemässä päinvastaista päätöstä, mutta se on poliittista harkintaa, mikä kuuluu lakivaliokunnalle. Onko järkevää ottaa heti uudelleen asia esille, jonka jatkovalmistelusta koko eduskunta vastikään on antanut hyvin selvät ohjeet, Tiitinen pohtii.

Eduskunta hyväksyi sukupuolineutraalin avioliittolain viime vaalikaudella kansalaisaloitteen pohjalta. Avioliittolain ja siihen yhteydessä olevien lakien muutoksen on määrä astua voimaan vuoden 2017 maaliskuussa.