1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Georgiassa Venäjän-vastainen mielenosoitus - viikolla Venäjä "siirsi" rajalinjaa

Mielenosoittajat vaativat Venäjää lopettamaan Georgian painostamisen. Tiistaina Georgian ulkoministeriö kertoi Venäjän siirtäneen rajalinjaa kiistanalaisessa Etelä-Ossetiassa reilun kilometrin verran.

Georgian ja Etelä-Ossetian rajalla on piikkilankaa Khurvaletin kylässä, noin 60 kilometriä pääkaupunki Tbilistä. Kuva: Zurab Kurtsikidze / EPA

"Stop Venäjä" luki mielenosoittajien kylteissä eilen lauantaina Georgian pääkaupungissa Tbilisissä järjestetyssä mielenosoituksessa. Uutistoimistojen mukaan mielenosoitukseen osallistui 1 500–3 000 ihmistä.

– Kreml jatkaa voimankäyttöä ja vaikuttamisyrityksiä ja haluaa alistaa Georgian. Olemme kokoontuneet tänne, koska Venäjän aggressiivinen politiikka ei kuulu tälle vuosituhannelle, mielenosoituksen järjestäjä Tamara Chergoleishvili sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Verkkosivusto civil.ge kertoi mielenosoittajien kritisoineen (siirryt toiseen palveluun) oman hallituksensa Venäjä-politiikkaa toimimattomaksi ja pelkurimaiseksi.

– Venäjän rahoittamat poliittiset voimat vahvistuvat ja jos kehitys jatkuu, saatamme menettää mahdollisuuden elää modernissa eurooppalaisessa valtiossa. Mutta emme anna sen tapahtua, siteerasi verkkosivusto mielenosoittajille puhunutta Georgian entistä EU-suurlähettilästä Salome Samadashviliä.

Rajansiirto nappasi osan öljyputkea

Sytyke mielenosoitukselle tapahtui viikolla, kun Georgia kertoi Venäjän siirtäneen rajalinjaa (siirryt toiseen palveluun) kiistanalaisella Etelä-Ossetian alueella. Georgian sisäministeriön mukaan venäläisjoukot siirsivät rajapystejä niin, että reilu kilometri tärkeää Kaspianmeren öljyä kuljettavaa öljyputkea siirtyi pois Georgian hallinnasta.

Samalla rajalinja siirtyi lähemmäs Georgian itä-länsi-suunnassa kulkevaa päätietä, jota pitkin pääsee naapurimaihin.

BBC kertoo Venäjän kiistäneen osuutensa tapahtuneeseen.

Etelä-Ossetia on Gerogian maakunta, joka on periaatteessa venäläisjoukkojen hallussa. Venäjä on harvoja maita, jotka ovat tunnustaneet isenäisyyden Georgian sodan jälkeen. Se on sijoittanut sinne joukkojaan ja merkinnyt rajan piikkilangalla.

Rajakylässä osoitettiin mieltä jo aiemmin viikolla.

EU varoittaa jännitteistä

EU:n korkean ulkopoliittisen edustajan Federica Mogherinin mukaan rajan siirtäminen on johtanut jännittyneeseen tilanteeseen alueella. Mogherinin lausunnon mukaan provokatiivisia askelia täytyy nyt välttää.

Georgian presidentti Giorgi Margvelasvili totesi, ettei rajalinjan siirtoa voi hyväksyä, mutta sanoi, ettei tapahtunut vaikuta kuljetusreitteihin.