Luonnonsuojelija: "Täpläravun rauhoitusajan voisi poistaa kokonaan"

Täplärapu puhuttaa sekä luonnonsuojelijoita että kalastajia. Erityisasiantuntija Tapani Veistolan mielestä hyvä tapa säädellä rapuruttoa levittävien täplärapujen kantaa on syödä niitä.

luonto
Täplärapuja.
Jussi Lindroos / Yle

Pirkanmaalaiset kalastajat ovat huolissaan Euroopan komission suunnitelmista listata täplärapu vieraslajilistalle. Täplärapu on kotiutettu Suomeen rapuruton tuhoamien jokirapukantojen tilalle.

Pirkanmaan kalatalouskeskuksen mukaan listaus merkitsisi pitkällä tähtäimellä loppua täpläravun pyynnille. Pirkanmaa on yksi Suomen tärkeimmistä täplärapualueista.

Suomen luonnonsuojeluliitto puolestaan muistuttaa, että täpläravun ja sen kantaman rapuruton levittämistä pitää estää jo kotimaisen vieraslajistrategian sekä rapustrategian mukaan. Esimerkiksi pyydyksiä tai rapuja ei saa siirtää vesistöstä toiseen.

– Tosiasiassa täplärapu on jo Suomen kansallisen vieraslajistrategian 157 haitalliseksi luetun lajin listalla. Lisäksi rapurutto on yksi viidestä pahimmasta eli erityisesti haitallisesta vieraslajista, erityisasiantuntija Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliitosta muistuttaa.

"Myrkyttäminen voisi vaarantaa muitakin lajeja"

Euroopan komissio valmistelee omaa erityisen haitallisten vieraslajien luetteloa. Veistola kertoo, että Suomi vastustaa täpläravun EU-listausta muun muassa siksi, että lajin poistaminen vesistöistä ei ole nykyresursseilla ja nykytekniikoilla mahdollista.

– Myrkyttäminen voisi vaarantaa muitakin lajeja, Veistola sanoo.

– Komissio ja jäsenmaat neuvottelevat nyt erilaisista mahdollisuuksista. Voi olla, että laji ei tule listalle tai sen käyttöön annetaan poikkeuksia, jolloin täplärapua ei tarvitse hävittää sukupuuttoon.

Ravustuskausi alkaa huomenna tiistaina. Veistolan mielestä hyvä tapa säädellä täplärapujen kantaa on syödä niitä.

– Yksi ajatus voisi olla, että täplärapua saisi pyytää vapaammin. Sitä pohditaan ministeriössä, jossa uudistetaan kalastusasetusta.

– Rauhoitusajan voisi mielestäni poistaa täpläravulta, mutta ei jokiravulta, Veistola sanoo.