1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanha koululuokka huokuu muistoja kurista ja kouluruuasta – video

Liitutaulu, karttakeppi ja niskaan tuijottavat presidentit. Vanha koululuokka herättää muistot henkiin kouluajoilta. Valoharjun koulumuseo Kivijärvellä avasi ovensa yhdeksän vuotta sitten.

kulttuuri
Kansakouluaikana oppimateriaaleja oli monenlaisia.
Kansakouluaikana oppimateriaaleja oli monenlaisia.Pirkko Tainio / Yle
Kivijärven kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Risto Piispanen (oikealla) ja Paavo Pekkarinen samaisen yhdistyksen johtokunnan jäsen.
Millaista oli entisajan koulunkäynti? Vuosikymmenten takaisille koululaisille muistoihin on jäänyt ainakin kuri. Kivijärven Valoharjun koulumuseon avajaisista tulee kuluneeksi yhdeksän vuotta.

Kivijärven kotiseutuyhdistyksen puheenjohtajalle Risto Piispaselle koulumuseon koululuokka on tuttu. Hän istui luokassa kaksi ja puoli vuotta kunnes 1958 valmistui uusi koulu, johon oppilaat siirtyivät.

– Toivottavasti koulumuseo on täällä vielä pitkään. Semmoinen sopimus on tehty, että vaikka Kivijärven kunta lakkaisi olemasta, koulumuseo säilyy. Kotiseutuyhdistys pitää tätä pystyssä, Piispanen sanoo.

Opettaja päästi minut pinteestä ja kertoi, paljonko kello on.

Paavo Pekkarinen, Kivijärven kotiseutuyhdistys

Valoharjun koulu entisöitiin yhdeksän vuotta sitten. Opettajanhuone oli siihen saakka toiminut varastona, johon oli tuotu lakkautetuilta sivukylien kouluilta huonekalut ja tavarat talteen. Vanha koulu haluttiin parempaan käyttöön ja Kivijärven kotiseutuyhdistys otti koulun kunnostamisen tehtäväkseen.

– Seiniltä otettiin tapetit ja kuitulevyt pois, purettiin ylimääräiset väliseinät ja niin saatiin lopulta alkuperäinen asu esiin, Piispanen kertoo.

Oppikirjoissa oli jo 1940-luvulla väriä.
Oppikirjoissa oli jo 1940-luvulla väriä.Pirkko Tainio / Yle

Myös toiselle koulumuseon puuhamiehelle Paavo Pekkariselle luokka on tuttu. Luokasta nousee heti mieleen muistoensimmäiseltä luokalta, kun opettaja pyysi Pekkarista kysymään viereisestä luokasta kellonaikaa, koska Pekkarisen koululuokasta puuttui kello.

– Menin ovelle, koputin ja kysyin kelloa opettajalta. Opettaja sanoi, että katsopa aika tuolta seinältä olevasta kellosta. Vielä silloin en tuntenut kelloa ja olin siinä ihan tulisilla hiilillä. Opettaja päästi minut pinteestä ja kertoi, paljonko kello on. Kun koulupäivän jälkeen pääsin kotiin, pyysin äitiä opettamaan minulle kellotaulun, kertoo Pekkarinen.

Koulumuseolla järjestetään heinäkuussa Perinneperjantai-tapahtumia, joissa muistellaan kouluaikoja vanhassa koulussa.

Koulumuseossa vierailivat toimittajat Elina Kinos ja Petra Thurén Yle Keski-Suomen kyläilyn yhteydessä.

Lue seuraavaksi