Älä unohda divetymonoksidiasi – kymmenen pointtia vedestä

Vesi on maapallon elämän perusta. Kokosimme yhteen mielenkiintoisimmat faktat vedestä.

Kotimaa
Mies viilentää itseään suihkulähteessä Evianin satamassa Ranskassa 16. heinäkuuta.
Mies viilentää itseään suihkulähteessä Evianin satamassa Ranskassa 16. heinäkuuta.Olivier Maire / EPA

1. Vesi (H2O, divetymonoksidi) on hajuton, mauton ja lähes väritön neste.

2. 97 prosenttia maapallon vesivaroista on merissä.

3. Maapallon nykyiset vesivarat ovat peräisin vuosimiljardien takaa. Juot siis samaa vettä kuin dinosaurukset.

4. Vettä olisi hyvä juoda pari litraa päivässä, mutta esimerkiksi helteellä tai urheillessa veden tarve on suurempi. Myös vanhuksien pitäisi juoda vettä normisuosituksia enemmän, koska heidän munuaisensa toimivat heikommin.

5. Liika on kuitenkin liikaa: jos vettä juo litratolkulla, vaarana on hyponatremia eli ns. vesimyrkytys. Tällöin veren natriumpitoisuus laskee liian alas. Vesimyrkytyksen oireita ovat väsymys, voimattomuus, päänsärky, pahoinvointi ja lihaskrampit. Vakavammissa tapauksissa voi esiintyä lihasheikkoutta, yleistä kouristelua ja sekavuutta. Pahimmillaan vesimyrkytykseen voi kuolla.

6. Jos vettä tai muuta nestettä ei nauti riittävästi, uhkana on puolestaan nestehukka. Siihen kuolee yleensä muutamassa päivässä. Janon tunteen ohella nestehukan oireita ovat väsymys ja voimattomuus, huimaus, pyörrytys, lihasheikkous ja päänsärky. Jos nestehukka on voimakas, oireina ovat mm. ärtyneisyys, sekavuus, nopea syke ja kuume.

7. Ihmisestä noin kaksi kolmasosaa on vettä.

8. Unicefin laskelmien mukaan jokaisella tulisi olla käytössään puhdasta vettä vähintään 15–20 litraa vuorokaudessa pysyäkseen elossa ja terveenä.

9. Kehitysmaiden keskimääräinen vedenkulutus on 10–15 litraa henkeä kohden vuorokaudessa. Suomessa kulutetaan vettä keskimäärin 200 litraa henkeä kohti vuorokaudessa. Esimerkiksi vessan huuhtelu vie kerrallaan 4–6 litraa vettä.

10. 748 miljoonaa ihmistä elää ilman puhdasta vettä, Unicef laskee.