1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

AC/DC-fani arvostaa rock'n rollin perusasioita

Fanikulttuurin syvin olemus on nähtävillä keskiviikkona Hämeenlinnassa. Raskaan rockin superyhtye AC/DC kerää Hämeenlinnaan yli 52000 uskollista fania niin Suomesta kuin myös Venäjältä ja Virosta. Massiivisen yleisömäärän selittää fanien laaja ikäjakauma ja se, että usein AC/DC:n musiikki siirtyy isältä pojalla ja äidiltä tyttärelle.

musiikki
AC/DC faneja
AC/DC faneja Veltins Areenalla Gelsenkirchenissä 12. heinäkuuta Saksassa.Friso Gentsch / EPA

Tämän viikon keskiviikkona raskaan rockin fanit vaeltavat sankoin joukoin Hämeenlinnan Kantolan tapahtumapuistoon. Syynä on australialaislähtöisen megabändin AC/DC: n Rock or Bust –nimeä kantavan mailmankiertueen Suomen keikka.

Useita kertoja aiemminkin Suomessa esiintynyt yhtye on tottunut soittamaan täysille areenoille ympäri maailmaa, eikä tämän kertainenkaan keikka tee poikkeusta. Lippuja on myyty tähän mennessä reilusti yli 52 000 kappaletta.

Mutta mikä on yhtyeen musiikin salaisuus? Mikä AC/DC:n musiikissa viehättää? Kysymyksiin vastaa pitkän linjan oululaisfani Jouni Ylisuutari.

– AC/DC:n musiikissa on runsaasti erilaisia asioita, jotka antavat paljon: tiukkaa kitarariffiä, tanakkaa rytmiryhmää ja kun siihen päälle joku karjuu miehekkäästi, niin eihän sitä enempää tarvita. Siinä on rock'n rollin perusasiat, toteaa Ylisuutari.

Tiukkaa kitarariffiä, tanakkaa rytmiryhmää ja kun siihen päälle joku karjuu miehekkäästi, niin eihän sitä enempää tarvita.

Jouni Ylisuutari

Fanius kestää vuosikymmenet

AC/DC:n kohdalla fanien uskollisuus on pysyvää laatua. Ken joskus on menettänyt sydämensä australialaisviisikolle, säilyy fanina hamaan loppuun saakka. Ylisuutarinkin innostus yhtyeen musiikkiin syttyi jo lähes 40 vuotta sitten.

– Olisiko ollut 70-luvun lopussa tai ihan 80-luvun alussa, kun lainasin kaverilta C-kasetilla yhtyeen musiikkia ja se potkaisi kerralla päähän.

Yhtyeen musiikki ei soi suomalaisilla radioasemilla muutamaa poikkeusta lukuunottamatta juuri lainkaan, mutta silti jokainen AC/DC:n levy myy Suomessa kultaa ja jopa platinaa. On siis syytä kysyä vannoutuneelta fanilta, miten tämä on mahdollista?

– Bändin musiikki siirtyy isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle eli se periytyy. Kun perusasiat on kunnossa, niin rehellinen rock'n roll puree aina. Sellainen musiikki löytää kyllä tiensä ihmisten luo ilman jatkuvaa radiosoittoakin, arvioi Jouni Ylisuutari yhtyeen suosiota.

AC/CD:n fani ei keikalla pety

Yhtyeiden megaluokkaan jo ajat sitten noussut AC/CD tietää, mitä yleisö on tullut keikoilta hakemaan, ja sitä se myös saa. Kulissit ovat kolossaaliset, äänentoisto ja valot massiiviset, mutta kaikesta suureellisuudestaan huolimatta yhtye ei ole kadottanut olennaisinta: niitä biisejä, joita yleisö on tullut kuuntelemaan.

– Tiedän, että en tule pettymään. Hieman tosin jännittää, miten kitaraosasto toimii, kun eläköityneen Malcom Youngin tilalla on nyt uusi mies. Toisaalta ei tuohon bändiin huonoa miestä otettaisikaan, Ylisuutari tuumii luottavaisena.

– Itsekin bändissä soittavana ja joitakin AC/DC:n biisejä soittaneena tiedän, että näennäisen yksinkertainen musiikki on usein kaikkein vaikeimmin soitettavaa.

Lainasin kaverilta C-kasetilla yhtyeen musiikkia ja se potkaisi kerralla päähän.

Jouni Ylisuutari

Musiikkimaku ja fanius syntyy usein nuoruudessa

Ihmisten musiikkimakua ja sen syntyä on tutkittu paljon, ja tulokset ovat yhteneväisiä. Nuoruusvuosina omaksuttu musiikki säilyy usein suosikkina loppuun saakka.

Toki uusiakin kiinnostuksen kohteita löytyy matkan varrella, mutta varhaisvuosien suosikkibiisit ja artistit pitävät pintansa. Niin on myös faniuden laita.

– Minä olen ajatellut sen niin, että kun nuori herkimmässä iässään siinä 15-vuoden paikkeilla alkaa kuunnella jotain musiikkia, se kantaa loppuun saakka. Minulla se oli silloin perusrokkia, esimerkiksi Hurriganesia ja AC/DC:tä. Sen jälkeen muiden bändien on ollut melko vaikea valloittaa meikäläisen sydäntä. Se on mielestäni sitä faniutta, Jouni Ylisuutari pohtii.

Lue seuraavaksi