1. yle.fi
  2. Uutiset

Tanskalaisturistit vievät apua Välimeren siirtolaisille, matkatoimisto sallii lisälaukut

Kreikkaan rantautuneiden siirtolaisten hädän omin silmin näkevät turistit haluavat auttaa edes vähän, kertoo tanskalaisopas Lesbosin saarella. Avustusjärjestö kiittää sydämensä pohjasta Lesbosin epäitsekkäitä asukkaita.

Ulkomaat
Siirtolaisleirin telttoja ja asukkaita
Lesbosin saaren vastaanottamia siirtolaisia on jo yli neljännes saaren asukasmäärästä. International Rescue Comittee, heinäkuu 2015

Välimeren-lomalle lentävät tanskalaiset ovat alkaneet viedä mukanaan hätäapua Eurooppaan meren yli tulleille siirtolaisille, kertovat Tanskan tiedotusvälineet. Matkatoimisto Spies ei peri lisämaksua enintään 20-kiloisesta ylimääräisestä laukusta, jossa on lahjoitettavaksi tarkoitettua tavaraa.

Monet Välimeren ylittäjistä ovat kiireesti kotoaan lähteneitä sotapakolaisia, eikä muillakaan ole ahtaissa veneissä juuri matkatavaroita. Lesbosissa oppaana työskentelevät Jonas Madsen kertoo Politiken-lehden haastattelussa, että turistit kysyvät usein, miten he voisivat auttaa.

Hänen mukaansa yhä useammat pohjoismaalaiset lomalaiset ovat viime kuukausina antaneet lähtiessään kassillisen vaatteita tai sandaaliparin. He järkyttyvät nähdessään siirtolaisten hädän ja haluavat auttaa edes vähän, hän arvelee.

– Luullakseni useimmat tajuavat myös, että kreikkalaisilla itsellään on nyt vaikeaa. Monet varmaan haluavatkin samalla palkita kreikkalaisia monivuotisesta vieraanvaraisuudesta, Madsen sanoo.

Tavaroiden kuljettamisesta siirtolaisten leireille huolehtivat avustusjärjestön vapaaehtoiset.

– Jotkut turistit haluavat lahjoittaa rahaa, mutta sitä vapaaehtoiset eivät yleensä ota vastaan. Pyydämme aina, että ihmiset ostaisivat rahalla tavaroita ja lahjoittaisivat ne.

Väliaikaisleirissä on ahdasta ja erittäin likaista

Lesbosin saarelle arvioidaan tulleen tänä vuonna 25 000 siirtolaista, ennen muuta Syyriasta ja Afganistanista. Saarella on noin 90 000 asukasta.

Tilanne on kaoottinen, mutta ilman paikallisten asukkaiden epäitsekkyyttä se olisi vieläkin paljon pahempi, sanoo International Rescue Comittee (siirryt toiseen palveluun) -järjestön edustaja Kirk Day.

Vapaaehtoiset ovat muun muassa siivonneet Kara Tepen leiriä, jonne uudet tulokkaat ensimmäiseksi asettuvat odottamaan jatkopäätöksiä. Leiriä likaa ylikansoituksen lisäksi riittämätön käymälöiden ja suihkujen määrä.

– Ihmiset ovat myös järjestäneet autokuljetuksia viedäkseen vasta rantautuneita siirtolaisia Pohjois-Lesbosista Kara Tepeen, vaikka apu rikkoo lakia, Day kertoi kesäkuussa The Daily Mail (siirryt toiseen palveluun) -lehden haastattelussa.

Kreikassa ihmissalakuljetuksen vastainen laki kieltää kuljettamasta siirtolaisia. Viranomaiset eivät lain vuoksi auta siirtolaisia, joilla on 40 kilometrin matka rannalta Kara Tepeen.

Lue seuraavaksi