1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Maailman kesäkeittiö: Libanonissa kesäruoka kypsyy grillissä ja puutarhassa

Libanonissa syödään usein grilliruokaa ja salaattia kesäsunnuntaisin perhelounaalla. Maailman kesäkeittiö vierailee paikallisella kesäasunnolla katsomassa, miten kanavartaat maustetaan Libanonissa.

Kesäruokaa Libanonissa.
Shis tawouk -grillatut kanavartaat ja fattush-salaatti valmistuvat kesäkeittiössä. Libanonilaisen kesäasunnon puutarha tarjoaa antimet salaattiin.

Myös Libanonissa tiedetään, että grillaus on mukavaa puuhaa yhdessä. Salaattiin ainekset löytyvät usein omasta maasta.

Libanonilaisessa grillissä kypsyvät vaikkapa shis tawouk -grillatut kanavartaat. Ne marinoituvat yön yli sitruunaisessa kastikkeessa.

Purista toisen sitruunan mehu, viipaloi toinen. Murskaa valkosipulinkynnet ja paloittele kanelitangot muutamaan kappaleeseen. Sekoita marinadin ainekset ja kaada kananpalasille, sekoita ja puristele huolellisesti. Anna marinoitua yön yli tai ainakin useita tunteja peitetyssä astiassa tai muovipussissa. Pujota sitten vartaisiin kananpalat ja vihannekset, jos haluat niitä kanan seuraksi, ja grillaa.

Fattush-salaatin ideana on, että siihen käytetään kaikki vihreä, jota puutarhasta tai torilta löytyy. Voit käyttää esimerkiksi tammenlehtisalaattia, romainesalaattia, rukolaa, babypinaattia, portulakkaa jne. Salaattien lisäksi tarvitaan vaikkapa nippu viherminttua, nippu sileälehtipersiljaa, nippu villitimjamia tai tavallista timjamia, retiisejä, tomaattia ja kurkkua, tai pari avomaankurkkua.

Salaatti syntyy helposti: huuhtele ja revi salaatit ja yrtit, viipaloi retiisit ja kurkut ja paloittele tomaatit.

Joukkoon lisätään sekoitettu kastike. Juuri ennen tarjoilua lisää päälle rapeaksi paahdettuja pitaleivänpalasia. Jos löydät sumac-maustetta esimerkiksi etnisistä kaupoista, se kuuluu salaattiin oleellisesti. Ellei kastiketta löydy, sitruunanmehu riittää.

Fattush-salaattiin kelpaa kaikki vihreä, jota puutarhasta tai torilta löytyy. Kuva: Marika Kataja-Lian/Yle

Lisää reseptejä maailmalta:

Venäläinen kylmä kaljakeitto eli okroshka

Klassinen pasta alla checca Italiasta

Aito saksalainen perunasalaatti

Kiinalainen kurkkusalaatti