1. yle.fi
  2. Uutiset

Mässkär on vähemmän tunnettu helmi aavan meren laidalla

Pietarsaaren ulkopuolella oleva Mässkärin saari tarjoaa vierailijalle saaristoelämää ja irtioton kiireisestä kaupunkielämästä. Luotsiaseman tulevaisuus oli keväällä veitsenterällä, kunnes kaupunki pelasti yhdistyksen toiminnan loppumisen. Toiminta sai jatkua ja mukaan tarttui kokki Tukholmasta.

luonto
Kuvassa on Mässkärin rannikkoa.
Tuukka Myllymäki / Yle

Mässkärin luotsiasemayhdistyksen varapuheenjohtaja Stefan Bredbacka on ollut yhdistyksessä mukana viitisentoista vuotta. Jo ennen hänen mukaantuloaan remonttia oli tehty paljon.

– Remontointiin on uponnut tuhansia tunteja. Saaristossa kiinteistöt kuluvat melko nopeasti ja vaativat jatkuvaa huoltoa.

Rakennuksen kunnostaminen ja ylläpito ovat olleet yhdistyksen toiminnalle tärkeää.

– Yöpymistilat olivat valmiina, samoin ruokatilat, tosin remonttia vaille. Yhdistyksen myötä alakertaan on rakennettu saunatilat ja ulkopuolelle terassi.

Kuvassa Mässkärin luotsiaseman pihaa.
Tuukka Myllymäki / Yle

Aktiivinen yhdistystoiminta säilymisen ehto

Asema oli vähällä jäädä rapistumaan, kun luotsaus loppui.

– Kun luotsiasema tyhjeni, muutamat ihmiset huolestuivat, kuinka rakennukselle käy sen seisoessa tyhjänä, kertoo Bredbacka.

Asiasta huolestuneet perustivat yhdistyksen luotsiaseman säilyttämisen puolesta. Toiminta on laajentunut vuosien mukana ympärivuotiseksi.

Yleisölle kesän auki olevalla luontoasemalla on tarjolla saaristoelämää, irtiottoa kiireisestä kaupunkielämästä ja asemalle palkatun kokin, Tukholmasta Mässkäriin muuttaneen Jani Lönnroosin ruokaa.

– Etsin kokkia kaikin tavoin. Nyt on tosi vaikea saada kokkia. Otin Ruotsin puolellekin yhteyttä. Siellä on sama tilanne kesäravintoloilla.

Bredbacka laittoi nettiin ilmoituksen, johon Lönnröös oli ainoa vastaaja. Luotsiasema sai sitä kautta uuden kokin ja uuden, lähiruokaan pohjautuvan ruokalistan.

Yhdistystoiminnan monipuolinen hyöty

Luotsiasemayhdistyksen toiminnasta tuli mieluisa osa Bredbackan elämää, kun hän pääsi kokemaan yhdessätekemisen ilot.

Kuvassa Mässkärin luontokävelyn yksi poluista.
Tuukka Myllymäki / Yle

– Talvisinkin kauniina viikonloppuna, kun saareen tulee kaupunkilaisia ja näkee, miten he nauttivat, siitä saa itsekin.

Porukan yhteishenki on Bredbackan mukaan suuressa arvossa. Tekemistä löytyy, mutta yhteistyö on kaiken a ja o. Siltikään talkootyöt eivät ole pakollinen velvoite jäsenille. Yhteinen missio kuitenkin pitää yhdistyksen toimintaa suunnassaan.

– Monesti tavattaessa saunotaan ja syödään hyvin. Töitä teemme talon eteen hyvässä talkoohengessä.

Lue seuraavaksi