Jugoslaviasta Sierra Leoneen – nämä kansainväliset rikostuomioistuimet puivat maailman julmuuksia

Kansainvälisiä tribunaaleja on perustettu ympäri maailmaa sitten vuoden 1990. Niiden tarkoituksena on tuomita konfliktiaikoina toimineita rikoksentekijöitä. Tänään oikeuden eteen astuu ensimmäistä kertaa Afrikassa toisen afrikkalaisen maan entinen johtaja.

Ulkomaat
Tšadin entinen diktaattori Hissene Habre tervehti Dakarin oikeustalon ulkopuolelle kerääntyneitä ihmisiä 3. kesäkuuta. Habre astuu tänään oikeuden eteen Senegalissa.
Tšadin entinen diktaattori Hissene Habre tervehti Dakarin oikeustalon ulkopuolelle kerääntyneitä ihmisiä 3. kesäkuuta. Habre astuu tänään oikeuden eteen Senegalissa.Selloy / AFP / Lehtikuva

Tšadin entinen diktaattori Hissene Habre astuu tänään maanantaina oikeuden eteen Senegalissa. Afrikan unionin perustama erikoistuomioistuin on ensimmäinen, jossa afrikkalaisen maan diktaattoria syytetään toisessa Afrikan maassa.

Aikaisemmin rikoksista syytetyt afrikkalaisjohtajat on viety kansainvälisen rikostuomioistuimen eteen. Kansainvälisiä tribunaaleja on perustettu ympäri maailmaa sitten vuoden 1990.

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC

Maailman ainoa pysyvä sotarikoksia käsittelevä tuomioistuin ICC käy läpi syytteitä rikoksista ihmisyyttä vastaan, kansanmurhista ja sotarikoksista.

Tuomioistuin perustettiin vuonna 2003 Haagissa. Se on tähän mennessä tutkinut kahdeksaa eri Afrikan maata: Kongon demokraattista tasavaltaa, Keniaa, Libyaa, Norsunluurannikkoa ja Malia. ICC on myös avannut alustavia tutkimuksia muun muassa Georgiassa, Kolumbiassa, Hondurasissa ja Ukrainassa.

Heinäkuussa 2012 ICC antoi ensimmäisen tuomionsa. Kongolainen sotapäällikkö Thomas Lubanga tuomittiin 14 vuodeksi vankilaan lapsisotilaiden käyttämisestä.

Jugoslavia-tuomioistuin

Yhdistyneet kansakunnat perustivat Jugoslavia-rikostuomioistuimen vuonna 1993. Sen eteen tuodaan ihmisiä, joita syytetään entisen Jugoslavian tasavallan hajoamisen jälkeisistä konflikteista.

Entisen Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic oli ensimmäinen valtionpäämies, jota koskaan syytettiin kansainvälisessä oikeudessa. Milosevic kuoli vankilassa Haagissa vuonna 2006.

Ruandan ICTR

YK perusti kansainvälisen Ruandan rikostuomioistuimen ICTR:n vuonna 1994 Arushaan, Tansaniaan. Sen tehtävänä oli syyttää Ruandan kansanmurhan päätekijöitä. ICTR tuomitsi kahdenkymmenen vuoden aikana kymmeniä ihmisiä.

Tuomioistuimen oli alun perin tarkoitus lopettaa toimintansa vuoden 2014 lopussa. Se jatkaa kuitenkin työtään ainakin tämän vuoden elokuuhun saakka, koska joitain tapauksia on vielä kesken.

800 000 ihmistä sai surmansa Ruandan satapäiväisessä kansanmurhassa vuonna 1994.

Sierra Leone

Sierra Leonen erikoistuomioistuin avattiin Freetowniin vuonna 2002. YK:n ja Sierra Leonen hallituksen perustama tuomioistuin käsitteli maan sisällissodan sotarikollisia. Sierra Leonessa käytiin sisällissotaa 1991–2001.

Liberian entinen presidentti Charles Taylor tuomittiin 50 vuodeksi vankilaan vuonna 2012. Taylor aseisti Sierra Leonen kapinallisia korvaukseksi niin sanotuista veritimanteista. Taylor oli ensimmäinen valtionpäämies, joka tuomittiin kansainvälisessä tuomioistuimessa sitten Nürnbergin natsioikeudenkäyntien vuonna 1946.

Libanon

Libanonin erikoistuomioistuin perustettiin Libanonin pyynnöstä YK:n tuella vuonna 2007. Se aloitti toimintansa vuonna 2009 ja käsitteli Libanonin entisen pääministerin Rafiq Haririn salamurhasta epäiltyjä.

Tuomioistuin on ensimmäinen, joka on nostanut syytteitä ja järjestänyt oikeudenkäyntejä, vaikka syytetyt eivät ole olleet paikalla. Se on syyttänyt muun muassa viittä Hizbollahin jäsentä.

Kambodža

Kambodža ja YK päättivät vuonna 2003 perustaa tuomioistuimen, joka käsittelee punakhmerien rikoksia kansanmurhan aikana. Tuomioistuin on tavallaan hybridi kansainvälisestä ja kambodžalaisesta lakikäytännöstä.

Kambodžan kansanmurha tapahtui vuosien 1975 ja 1979 välillä. Elokuussa 2014 kaksi punakhmerien johtajaa, Nuon Chea ja Khieu Samphan, tuomittiin elinkautiseen vankeuteen rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Lähteet: AFP