Riita Tampereen kahden priden järjestelyistä jatkuu: "Ei tätä pitäisi puida julkisesti"

Kahden erillisen priden järjestämisen syy on paljastunut. Taustalla on vuonna 2012 epäonnistunut yritys järjestää yhteinen tapahtuma seksuaalivähemmistöille. Epäselvyyttä aiheuttaa muun muassa maksamatta jäänyt 500 euron lasku.

Kotimaa
Priden-marssijat vuonna 2014
Pirkanmaan Seta

Kahden tamperelaisen pride-järjestäjän välinen kiista syvenee. Pirkanmaan Seta julkaisi sunnuntaina blogikirjoituksen, jossa avattiin kiistan taustoja. Maanantaina Tampere Pride -yhdistys julkaisi oman vastineensa. Osapuolet syyttävät kirjoituksissa toisiaan.

Taustalla on kohu siitä, että Tampereella on tänä kesänä järjestetty kaksi erillistä pride-tapahtumaa. Uusien kannanottojen myötä käy ilmi, että järjestäjät ovat keskenään riidoissa.

Pirkanmaan Seta kommentoi riidan syitä sunnuntaina julkaisemassaan blogikirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun). Kirjoitus on Pirkanmaan Setan puheenjohtajan Tuure Pitkäsen käsialaa.

"Olemme Pirkanmaan Setassa olleet melko vaitonaisia niistä syistä, jotka aikoinaan johtivat kahden erillisen tapahtuman malliin. Yleisölle tilanne on kuitenkin sekava, eivätkä epätietoisuus ja salamyhkäisyys palvele ketään."

Vastine tuli maanantaina

Viime viikonloppuna järjestetyn Tampere Priden palvelukoordinaattori Ilkka Veiström paheksuu sitä, että Seta on avannut riidan taustoja blogissa.

– Ei tätä pitäisi puida julkisesti, Veiström sanoo puhelimessa.

Veiström kirjoitti oman vastineensa maanantai-iltapäivänä Tampere Priden sivuille (siirryt toiseen palveluun).

"Pirkanmaan SETA ry:n tiedote on yksipuoleinen ja merkittävästi totuutta vääristävä reaktio julkisuudessa käytyyn keskusteluun."

Veiströmin mukaan Seta on ominut homotapahtumien järjestämisen itselleen.

"Nykyisin, kun homojen asema on paljon parantunut, Seta näyttää yrittävän takertua epätoivoisesti jonkinlaiseen yksinoikeuteen homotapahtumiin."

Kummatkin osapuolet järjestivät viimeisen yhteisen pride-tapahtuman vuonna 2012. Setan blogissa kerrotaan Pirkanmaan Setan näkemys siitä, miksi järjestelyt menivät pieleen.

Setan mukaan My Solutions -yrityksenä toiminut Tampere Pride vetäytyi vuoden 2012 priden järjestelyistä viime hetkellä.

Tampere Priden Ilkka Veiström myöntää, että he joutuivat vetäytymään järjestelyistä.

– Meillä ei ollut varaa järjestää poliisin vaatimia turvallisuustoimenpiteitä. Setalta ei vaadittu samoja velvoitteita, koska he eivät olleet kaupallinen toimija, Veiström sanoo.

Erimielisyyttä herättää myös kolmen vuoden takainen lasku, jonka My Solutions lähetti Pirkanmaan Setalle Leimarit-bileiden järjestämisestä.

Veiströmin mukaan lasku oli arvoltaan 500 euroa. Se on edelleen maksamatta, mutta Veiström kertoo olleensa valmis neuvottelemaan laskusta luopumisesta.

Nettiosoite vie kilpailijan sivulle

Yksi esimerkki osapuolien välisistä jännitteistä on se, että Tampere Pride on kaapannut Pirkanmaan Setan nenän edestä verkko-osoitteen www.pirkanmaanpride.fi (siirryt toiseen palveluun), joka johtaa nyt Tampere Priden sivuille.

Veiström on verkko-osoitetta vastineeksi tarjoamalla yrittänyt saada Pirkanmaan Setaa maksamaan 500 euron laskun.

Pirkanmaan Setasta myönnetään, että riitely on vienyt voimia.

"Yhdistyksessämme on kulunut parina viime vuonna tämän tapahtumadilemman puimiseen paljon aikaa, jonka olisi voinut käyttää järkevämmin."

Pirkanmaan Setan blogikirjoitus ei maalaile kuvaa tulevaisuudesta, jossa kahden tapahtuman järjestäjät paiskaisivat kättä.

"Nykytilanteessa yhteistyöhön on aika huonot edellytykset."

"On aika epätodennäköistä, että molemmat tahot toimisivat joskus saman katon alla."