Kebab on noussut varuskuntien ruokalistalle, mutta hernekeittoa se ei syrjäytä

Varusmiehet arvostavat makaronilaatikkoa ja uunimakkaraa kausikeittiöhienouksia korkeammalle. Vaikka uusia makuja kokeillaan ja testataan, niitä nousee varsin hitaasti kahdesti vuodessa uusiutuvalle ruokalistalle.

Kotimaa
Varusmies ottamassa maitoa.
Jarmo Nuotio / Yle

Varuskuntaravintoloiden ruokalistat eivät synny hetken mielijohteesta vaan tarkan suunnittelun tuloksena. Leijona Cateringin tuotekehitystiimi rakentaa ruokalistat varuskuntiin kokemuksen ja asiakaspalautteen pohjalta. Työ on tarkkaa, sillä listan mukaan tehdään jokaisena päivänä noin 70 000 ateriaa, sanoo viestintäpäällikkö Tarja Österberg.

– Ajatuksena on monipuolinen, terveellinen ja mahdollisimman pitkälti kotimaisista raaka-aineista itse tehty ravitsemussuositusten mukainen ruoka. Tärkeä kohta on tietysti se, että ruoan pitää olla maistuvaa.

Listoja tehdään kaksi, kesä- ja talviajalle on omat kuuden viikon jaksoissa pyörivät menyt.

– Asiakaspalautteen pohjalta perinteiset suosikit ovat pitäneet pintansa. Makaronilaatikko ja uunimakkara ovat edelleen suosikkeja, mutta esimerkiksi kebab barbequekastikkeella on ollut hyvin pidetty uutuus.

Hernekeiton asemaa ei horjuta mikään

Österbergin mukaan painonhallinta onnistuu myös armeijan ruokavaliolla vaikka laihdutusruokia ei suoraan listalla olekaan.

Henkilökohtainen toiveeni olisi kokeilla jotain eksoottista. Pystyisiköhän varuskuntaravintola tekemään sushia?

Tarja Österberg

– Me lähestymme asiaa kokonaisuuden kautta. Annokset pyritään tekemään ravitsemussuositusten pohjalta niin, että painonhallinta on mahdollista. Yksittäisiä kikkoja ei käytetä.

Uusia makuja tuodaan harkiten listalle.

– Ajatuksia ja toiveita myös testataan asiakkailla teemapäivien aikana, ennen kuin niitä otetaan varsinaisesti listalle. Lista elää, mutta yksi on joka pysyy. Hernekeittopäivä on joka torstai, oli sitten kesä tai talvi.

Österbergin mukaan varuskuntaravintoloiden ruokalistoista yritetään tehdä tasapainoisia, ja tarjota samalla mahdollisuus myös uusiin makukokemuksiin.

– Henkilökohtainen toiveeni olisi kokeilla jotain eksoottista. Pystyisiköhän varuskuntaravintola tekemään sushia?