1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Näin koulukiusatusta lahtelaisesta tuli terrorijärjestöä vastaan taisteleva poppistara

Suomalais-kurdilainen Helly Luv kasvoi Lahdessa. Nyt hän uhmaa musiikkivideoillaan maailman pelätyintä terrorijärjestö Isisiä.

Kotimaan uutiset
Helly Luv - Revolution
Helly LuvHelly Luv / Youtube
Helly Luv - Revolution
Suomalais-kurdilainen Helly Luv haistattelee musiikkivideoilla terrorijärjestölle.

Helly Luv, oikealta nimeltään Helan Abdulla, ei elä tavallisen parikymppisen elämää.

Hän tanssii miljoonayleisöt keränneillä musiikkivideoilla panssarivaunujen päällä ja kirmaa kivääri kädessä kohti vihollista. Pommit paukkuvat ympärillä. Sellaista on lahtelais-kurdilaisen pop-tähden elämä.

Aina ei ollut näin. Helan syntyi Iranissa, josta hän pakeni perheineen pakolaisleirille Turkkiin. Vuotta myöhemmin perhe sai Lahdesta turvapaikan. Lapsuus Suomessa oli rankka.

– Minulla oli todella vaikeata. Tulin erittäin kiusatuksi lapsena. Se aiheutti sen, että en pystynyt koulussa keskittymään hyvin. Minulla ei ollut paljon kavereita ja sain usein turpiini.

Kolmas luokka piti käydä uudelleen kahdesti. Kouluakin piti vaihtaa. Lopulta Helan purki turhautumisensa musiikkiin.

– Tanssi- ja laulutunneilla tunsin itseni hyväksytyksi. Kun olin lavalla ja esiinnyin, ihmiset katsoivat minua ja taputtivat. Siitä tuli pakopaikka. Ajattelin, että kun kasvan isoksi, minusta tulee laulaja.

18-vuotiaana Helan lähti Yhdysvaltoihin tekemään juuri sen. Los Angelesissa alku oli rankka, kun laulajan ura ei ollut lähteä nousukiitoon. Lopulta tuli kuitenkin läpimurto, ja nyt Helanilla on levytyssopimus. Tuottajina hänellä on Whitney Houstonin ja Rihannan kanssa työskennelleet ammattilaiset.

– Olen aika itsepäinen, en anna koskaan periksi, Helan muistuttaa.

"Isis haluaa tuhota koko maailman"

Helan asuu Irakin Kurdistanin pääkaupungissa Arbilissa, mutta käy säännöllisesti Yhdysvalloissa.

Irak on taas jatkuvan sodan keskellä. Maan hallituksen joukottaistelevatverisesti ääri-islamistista Isis-järjestöä vastaan. Myös itsenäisyyttä havittelevat kurdit käyvät sotaa järjestöä vastaan.

Kurdistan
KurdistanYle/Kioski

– Isis ei pelkästään halua tuhota Kurdistania vaan koko maailman. Tarvitsemme ripeästi apua, sanoo Helan.

Helan kuvailee itseään peshmergaksi eli vapaustaistelijaksi. Myös hänen isänsä ja äitinsä kuuluivat peshmergaan. Helan on päättänyt olla lähtemättä rintamalle taistelemaan.

– Aseeni ei ole se ase, vaan ääneni ja musiikkini ovat ne, joilla pystyn kantamaan sanomani miljoonille muille ihmisille.

Helanin videoita on katsottu miljoonia kertoja. Pop-kappaleet yhdistelevät kurdinationalismia ja vallankumouksen aineksia. Ne ovat herättäneet ääri-islamistien vihan.

– Minua ja perheeni henkeä on uhattu. Olen saanut tappouhkauksia.

Helanin mukaan muun muassa Isis on luvannut hänen päästään yli 100 000 dollarin palkkion.

– Ymmärsin tappouhkauksien jälkeen, että nyt elämä ei ole samanlaista kuin ennen.

Helly Luv
Helly Luv / Kuvakaappaus: YoutubeHelly Luv / Youtube

Kurdistanissa Helanin on liikuttava koko ajan vartijoiden seurassa. Ulos meneminen on aina tarkkaan harkittua. Silloinkin se tapahtuu panssaroidun auton kyydissä.

– Koko ajan pitää olla varuillaan ja miettiä, minne menee ja mitä tekee. Perheeni on joutunut myös kärsimään paljon takiani, mutta tiedän heidän olevan ylpeitä työstäni.

"Pukeudun eri tavalla kuin tavalliset naiset täällä"

Musiikkivideoissaan Helan näyttää pitkää nenää ääri-islamisteille. Vanhoillisissa kurdipiireissäkään ei tosin katsota hyvällä Helanin tuotoksia.

– Pukeudun eri tavalla kuin tavalliset naiset täällä, ja olen saanut tyylistäni paljon kritiikkiä.

Helan kertoo, että hän aikoo kuitenkin pysyä itselleen ja tyylilleen uskollisena.

– Täällä on paljon nuoria, jotka katsovat minua ylöspäin ja ymmärtävät työni. On aika, että Kurdistanilla on pop-artisti, joka pukeutuu eri tavalla ja uskaltaa laulaa asioista, jotka ovat olleet ennen kiellettyjä. Otan tämän vastuuni kunnia-asiana. Tuli mitä tuli, olen valmis kantamaan sen.

Helly Luvin koko tarina illan Ajankohtaisessa kakkosessa TV2:lla klo 21.00 ja Yle Areenassa.

Jutun on toimittanut Tarinakeitaan Janne Nykänen. Taustatoimittajat: Teemu Virtanen ja Mira Soininen.

Lue seuraavaksi