1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kierrätys

Vaatekierrätys hyrrää täysillä – keräyssäiliöt täyttyvät tiuhaan tahtiin

Kierrätyksestä on puhuttu monta vuotta ja se näyttää jo menneen "kaaliin" suomalaisille. Mitä enemmän vaatteita ostetaan, sitä vinhemmin niitä kierrätetään.

kierrätys
UFF:n vaatekeräysastioita.
Kimmo Hiltula / Yle

Kierrätysalalla on lukuisia toimijoita. Yksi suurimmista on kolmikirjaiminen UFF, jonka kautta kiersi vaatejätettä koko maassa viime vuonna 12 miljoonaa kiloa.

Kierrätykseen tulevien vaatteiden laatu on vielä hyvää, koska elintaso on korkea ja vaihtelu nopeaa, arvioi UFF:n ympäristöhuollon neuvottelija Taina Kallus.

– Toisaalta laatua laskevat tekokuituiset vaatteet ja viime vuosikymmenien halpatuotanto. Suomalainen on löytänyt erilaiset second hand -liikkeet, mistä osataan etsiä trendikkäitä ja kierrätettäviä vaatteita.

Kirppikset vauhdittavat kierrätysintoa

Kirpputorien yleistyminen on kasvattanut vaatekierrätysintoa ja lisännyt tietoa.

– Ihmiset haluavat antaa hyväkuntoiselle, käyttökelpoiselle vaatteelle uuden elämän. Ymmärrys on lisääntynyt siitä, että kun ostaa uuden vaatteen, niin mukana tulee hiilijalanjälki.

UFFilla on vaatekeräyspalvelua yli 250 kunnassa ympäri maata. Lapissa vaatekierrätyslaatikoita on kolmisenkymmentä. Lisää ei ainakaan näillä näkymin ole pohjoiseen tulossa, arvioi Kallus.

– Tänä vuonna Lapecon eli Lapin Jätehuolto -kuntayhtymän alueella on aloitettu tempausluonteisia tekstiilikeräyksiä ja niitä jatketaan vuosittain. Ranualla ja Pellossa palvelemme samalla tavalla. Rovaniemellä Napapiirin Residuumin alueella sekä Kemissä, Keminmaassa, Torniossa, Simossa ja Ylitorniolla ovat pysyvät keräyspisteemme. Siellä toiminta on otettu hyvin vastaan.

Keräyssäiliöiden tyhjennystahtia voidaan rukata

Kierrätettävien vaatteiden määrät ovat selvästi lisääntyneet. Joskus viikonlopun jäljiltä keräyssäiliöt ovat pursuilleet vaatekasseja. Tämä on havaittu myös Meri-Lapissa, missä UFF:n keräyslaatikoihin on laitettu kierrätyskelpoisia vaatteita jo parin vuoden ajan.

Keräysastioiden tyhjennyksestä kaksi kertaa viikossa vastaa ympäristönhuoltopalveluja tuottava Esa ja Pojat.

– Tahtia voitaisiin nopeuttaa, kertoo toimipisteen johtaja Esa Pekkala

– Meillä on vara kasvattaa tyhjennyskertoja, nyt astiat tyhjennetään maanantaisin ja perjantaisin. Astiat ovat aina olleet 90-prosenttisesti täynnä. Suhteellisen hyväkuntoista tavaraa UFF täältä saa.

Lue seuraavaksi