Varo hyeenoja, älä kiirehdi – Mustakallio-voittaja Markus Suihkonen sai kuningasbasson ohjeet

Timo Mustakallio laulukilpailun voittaja basso Markus Suihkonen on onnellinen nuori mies. Mutta hän myös tietää, että suuret oopperaroolit ovat vuosien päässä.

Basso Markus Suihkonen oopperapäivän avauksessa. Tukemassa PR-päällikkö Aarno Cronvall, pianisti Asta Onnila ja oopperalaulaja Matti Salminen. Kuva: Yle, Paavo Koponen

Sunnuntainen Timo Mustakallio -laulukilpailun voitto poiki basso Markus Suihkoselle heti laulutehtävän Savonlinnan Oopperajuhlilla. Maanantaiaamuna oopperapäivän avauksessa Satamapuistossa hän sai laulaa aamuyleisölle Merikannon laulun ”Merellä” ja Sibeliuksen ”Våren flyktar hastigt”. Heti kirposivat myös aplodit ja bravo-huudot.

– Kilpailussa Savonlinnasalissa ja täällä terassilla yleisö on ollut todella vastaanottavaista ja lämmintä. Vain iloisia naamoja on näkynyt eikä kukaan ole myrtsinä, Markus Suihkonen kiittelee.

– Sitä kautta syntyy se kontakti yleisöön, mitä itse tilanteeseen tuot. Että itse olet iloinen etkä myrtsi, neuvoo vierestä kuningasbasso Matti Salminen.

Matti Salmisella on itsellään takana liki 50-vuotinen ura oopperalaulajana ja neuvoja riittää lisääkin.

– Tämän on vasta yksi kilpailuvoitto. Nyt alkaa varsinainen työ. Pitää olla utelias ja innostunut, mutta mitään kiirettä ei ole. Tässä maailmassa on hyeenoja, jotka kyllä veisivät nuorta miestä sinne sun tänne. Toivottavasti meille syntyy keskusteluyhteys, jotta voimme keskustella mihin kannattaa mennä ja minkä vuoksi, sanoo Matti Salminen yhteistyön hengessä.

Suuret työt vielä kaukana edessä

Kaksikymmenkaksivuotias Markus Suihkonen haluaa oopperalaulajan uralle tosissaan. Hän kuitenkin tietää hyvin, että suuret roolit ovat vielä kaukana.

– Oopperoissa bassojen roolina on usein kuningas tai pappi tai muu vanha mies. Ei niitä ihan heti tule tehtäväksi. Myös opettajani Jaakko Ryhänen sanoo, että sinä sitten etenet hitaasti kiiruhtaen, Markus Suihkonen kertoo. Oopperakokoemusta on Savonlinnan Oopperajuhlien kuorosta viime kesältä.

Savonlinna kuorosta aloitti myös Matti Salminen oopperauransa. Ensimmäiset solistiroolit olivat pieniä. Ne olivat kuitenkin tärkeitä askelia uralla.

– Tehtiin jotain Fidelion toista vankia tai Trubaduurin vanhaa mustalaista, ne ovat juuri oikeita asioita tehdä alussa. Saa kokemusta ohjaajien ja kapellimestareiden kanssa työskentelystä ja oppii olemaa näyttämöllä. Tärkeintä on tehdä ne hyvin. Jos kahdeksan tai kahdentoista tahdin roolissa laulaa yhden tahdin väärin, niin sen huomaavat kaikki, eikä sitä enää korjata, se meni jo, Matti Salminen neuvoo.

Seuraavasta esiintymisestä Markus Suihkosella ei vielä ollut tietoa. Muutamia ammattilaiskeikkoja on kuitenkin jo takana.

– Ne ovat olleet tähänastisen elämäni kohokohtia. Ja jos Olavinlinnassakin tarjotaan tehtävää, jonka pystyn hoitamaan, niin toivotaan että jossakin vaiheessa sinne tie vie. Ehkä tilaisuuksia tulee, Markus Suihkonen toivoo.

– Juuri näin. Ja varmasti tulee tilaisuuksia. Evääthän ovat paremmat kuin minulla, arvioi puolestaan 195-senttinen Matti Salminen 197-senttisen Markus Suihkosen raameja.