1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YK:n turvallisuusneuvosto tukee Iranin ydinsopimusta – pakotteiden purkaminen häämöttää

Turvaneuvosto hyväksyi ydinsopimuksen yksimielisesti. Samaan aikaan Saksan talousministeri on matkustanut Iraniin elvyttämään maiden välisiä kauppasuhteita.

Näkymä YK:n toimistoon Wienissä, Itävallassa, jossa Iranin edustajat sekä kuuden suurvallan (USA, Iso-Britannia, Venäjä, Saksa, RAnska, Kiina) ulkoministerit tapasivat ydinsopimuksen merkeissä 14. heinäkuuta. Kuva: AFP / Lehtikuva

Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on yksimielisesti hyväksynyt Iranin ydinsopimuksen. Se tarkoittaa, että talouspakotteita Irania vastaan voidaan kohta ruveta purkamaan.

YK:n turvallisuusneuvoston kaikki 15 maata hyväksyivät ydinsopimuksen. Jos Iran kunnioittaa sopimuksen ehtoja, seitsemän YK:n pakotepäätöksistä puretaan asteittain.

Yli vuosikymmenen kestäneiden neuvottelujen tärkein tavoite oli estää Irania kehittämästä ydinasetta. Vastineeksi ydinohjelman luopumisesta Iranin vastaisia taloudellisia pakotteita aletaan purkaa asteittain ja maan odotetaan vapautuvan eristyksestä. Sopimus Iranin, Yhdysvaltojen, Britannian, Ranskan, Kiinan, Venäjän ja Saksan välillä saatiin aikaiseksi viime tiistaina.

Wienissä solmitun sopimukseen mukaan pakotteet voidaan kuitenkin palauttaa 65 vuorokaudessa, jos Iran rikkoo sopimusta.

Ydinsopimuksen on vielä läpäistävä Yhdysvaltojen kongressi, ennen kuin se voi astua voimaan.

Saksa ja Iran elvyttävät suhteitaan

Saksan talousministeri ja varaliittokansleri Sigmar Gabriel on maanantaina vieraillut Iranissa ensimmäisenä Saksan hallituksen edustajana 13 vuoteen. Iranilla ja Saksalla oli läheinen kauppasuhde ennen kuin Iranin vastaiset talouspakotteet tulivat voimaan.

Gabriel tapasi Iranissa öljyministeri Bijan Namdar Zangenehin. Saksa on kiinnostunut varsinkin Iranin tuottoisasta energiasektorista. Saksan vienti Iraniin oli vuonna 2005 4,4 miljardin euron arvoinen, mutta vuoteen 2013 mennessä se laski pakotteiden takia 1,8 miljardiin.