Siirtolapuutarhaelämä houkuttaa myös mökkimaakunnassa – "Halvempaa kuin rantamökin ostaminen"

Siirtolapuutarhaelämä viehättää pääkaupunkiseudun lisäksi myös mökkimaakunnissa. Kerrostaloarkea paetaan myös mikkeliläiseen Kurkilammen siirtolapuutarhaan, josta on huomattavasti halvempaa hankkia oma mökki kuin Saimaan rannalta.

ilmiöt
Aila Nuopposen mökki Kurkilammen siirtolapuutarhassa.
Aila Nuopposen mökki Kurkilammen siirtolapuutarhassa.Maria Bonnor / Yle

Mökkimaakunta Etelä-Savossa järvenrantatontista voi joutui maksamaan jopa 100 000 euroa, järvestä riippuen. Merkittävästi halvempaa on rakentaa siirtolapuutarhayhdistyksen vuokraamalle maalle, jonne on jo valmiiksi vedetty sähköt ja vesi. Tämän johtopäätöksen tekivät mikkeliläiset Paula ja Vesa Mäkeläinen, jotka halusivat omistautua puutarhanhoidolle enemmän kuin kaupungin aarimaa salli.

– Ensinnäkin tämä on lähellä Mikkelin kaupunkia, 15 minuuttia autolla tai pyörällä vajaa tunti. Rantatonttien hinnat on Mikkelin alueella aika kalliita, eikä pääse lähelle keskustaa, sanoo Vesa Mäkeläinen, Kurkilammen siirtolapuutarhayhdistyksen puheenjohtaja.

Runsaat kymmenen vuotta sitten Mäkeläiset vuokrasivat palstan ja rakensivat sille oman mökin. Yhdistyksen säännöt edellyttävät, että mökki on punavalkoinen ja kooltaan enintään 30 neliötä. Liikkumavaraa kuitenkin löytyy: Kurkilammella punamullan sävyjä näkyy kirkkaanpunaisesta lähes ruskeaan ja terassien koot vaihtelevat. Mökkeihin saa sähköt, joten niistä on mahdollistatehdä myös talviasuttavia.

Vesa ja Paula Mäkeläinen palstallaan Kurkilammen siirtolapuutarhassa.
Vesa ja Paula Mäkeläinen rakensivat siirtolapuutarhamökkinsä runsaat kymmenen vuotta sitten. Siitä asti kesät ovat kuluneet palstalla.Maria Bonnor / Yle

Mäkeläisten mökissä on sähköt, sauna ja kamiinalämmitys. Viemäröity vesiallaskin löytyy.

– Meillä on kaivo, josta saa juomavettä, ja järvestä tulee kesävetona vesijohtovesi, eli jokainen voi käyttää kastelu- ja peseytymisvetenä järvivettä.

Hyvän varustelutason ansiosta Mäkeläiset avaavat siirtolapuutarhakauden jo huhtikuun puolivälissä ja jatkavat marraskuun alkuun. Kesäkuukaudet he käytännössä asuvat mökillä.

Siirtolapuutarhaelämä on sosiaalista, muttei riesaksi asti

Järvenrantamökkeilystä siirtolapuutarhaelämä eroaa siinä, että naapurit ovat heti aidan takana. Sosiaalinen kanssakäyminen kuuluu arkeen ja yhteisiä sääntöjä on noudatettava. Jos puutarhapalstalla ruoho venyy ja istutukset alkavat näyttää hoitamattomilta, ottaa puheenjohtaja yhteyttä mökin omistajaan ja kehottaa siistimään pihan.

Kevät- ja syystalkoiden lisäksi asukkaiden vastuulla on yhteisten nurmikoiden ja istutusten hoitaminen. Jokaisella on silti oikeus vetäytyä myös omaan rauhaansa, sanoo Kurkilammen siirtolapuutarhayhdistyksen sihteeri Aila Nuopponen.

– Minulle sosiaalisuus on lähinnä sitä, että paras ystäväni on tuossa aidan toisella puolella, ja me paljon jaetaan tätä siirtolapuutarha-arkea hänen kanssaan. Jos naapuri tarvitsee apua, niin autellaan. Muutenhan täällä saa olla myös omassa rauhassa, että ei se ole sitä, että aina ollaan tekemisissä.

Aila Nuopposen puutarhapalstalta löytyy itämaisia yksityiskohtia.
Aila Nuopposen puutarhapalstalta löytyy itämaisia yksityiskohtia.Maria Bonnor / Yle

Nuopponen hankki oman puutarhapalstansa viime kesänä. Hän ihastui mökkiin jo pari vuotta aiemmin vieraillessaan naapurimökissä asuvan ystävänsä luona. Ensimmäinen kesä kului tonttia raivatessa, mutta sittemmin palstalla on ehtinyt myös rentoutumaan.

– Nyt tämä ei vaadi hirveästi työtä. Jos kaksi kertaa viikossa ajaa nurmikon ja vähän trimmailee, niin se on siinä. Viime kesä oli työläs, kun kaadoin täältä puita ja pensaita, mutta nythän tämä on helppoa hommaa, Nuopponen sanoo.

Palsta on Nuopposelle rauhoittumisen paikka, mikä näkyy myös puutarhan itämaisissa yksityiskohdissa. Hänkin kuuluu niihin palstalaisiin, jotka haluavat viettää kesäparatiisissa kaiken mahdollisen ajan. Kesäaikana Nuopponen käy palstalta käsin töissä, ja piipahtaa kaupungissa vain pyykkiä pesemässä.

– Nautiskelen, istun tuossa ja ihmettelen tätä kauneutta ja kuuntelen luontoa. Täällä unohtuu heti arki, mitä töissä ja kaupungissa pyörittää. Tänne kun tulee, niin unohtaa ne maalliset murheet.

Aila Nuopponen lempipaikassaan korituolissa terassilla.
Aila Nuopponen lempipaikassaan korituolissa terassilla.Maria Bonnor / Yle

Omaa rantatonttiakaan ei tule ikävä, sillä Kurjenlammen siirtolapuutarhan erikoisuutena on oma uimaranta.

– Uimaranta on ihan huippu. Ilman sitä ei olisi ehkä tullut edes hankittua tätä, se ratkaisi sen. Tuossa 50 metrin päässä voi pujahtaa uimaan ihan koska vain. Hellepäivinä tulee käytyä monta kertaa päivässä.

Vapaita palstoja on enemmän kuin rakennettuja

Kurkilammen siirtolapuutarha perustettiin vuonna 1988. Alueesta tekee poikkeuksellisen paitsi oma uimaranta, myös se, että palstat on kaavoitettu yksityisen maanomistajan pelloille. Palstoja on kaikkiaan 50, joista rakennettuja on toistaiseksi 21. Syy tyhjiin palstoihin lienee se, ettei siirtolapuutarhan olemassaolosta ole liiemmin huudeltu: moni mikkeliläinenkään ei tiedä alueen olemassaolosta.

Kuten monessa muussakin suomalaisessa siirtolapuutarhassa, on Kurkilammellakin sukupolvenvaihdos meneillään. Parin viime vuoden aikana muutama mökki on jo vaihtanut omistajaa. Lapsiperheitä ei alueella kuitenkaan näy, vaan tällä hetkellä 80-90-vuotiaat asukkaat myyvät mökkejään viisikymppisille. Palstasta luovutaan yleensä siinä vaiheessa, kun voimat eivät riitä enää mökin ja puutarhan hoitamiseen.

Siirtolapuutarhamökkien hinnat ovat pääkaupunkiseudulla tällä hetkellä60 000–70 000 euroaper mökki. Sisämaassa mökin saa keskimäärin 30 000 eurolla. Kurkilammella hinnat asettuvat hieman keskiarvon yläpuolelle, 35 000–55 000 euroon. Uuden mökin rakentamiseen saa helposti upotettua enemmänkin rahaa, varustelutasosta riippuen.

Kukkaloistoa Kurkilammen siirtolapuutarhassa Mikkelissä.
Maria Bonnor / Yle

Yhdistyksen puheenjohtaja vakuuttaa, että siirtolapuutarhaelämä sopii kaikille, jotka haluavat elää luonnon helmassa.

– Tämä sopii kaikille, jotka haluavat olla yhteistyössä naapureiden kanssa ja rakastavat puutarhanlaittoa. Täällä on tyylit erilaisia, voi olla hyötypuutarha tai kukkia, perennoita, erilaisia. Kaikille, jotka rakastaa luontoa ja ympäristöä, Vesa Mäkeläinen sanoo.