Sotilaspassin suosittelema tavaralista muuttuu: "Ei omaa kirvestä enää mukaan"

Eri vuosikymmeninä sotilaspassi on opastanut ottamaan mukaan erilaista välineistöä, jos tulisi tilanne, jossa asevoimat määrättäisiin taisteluvalmiuteen. Esimerkiksi 1990-luvun lista suositteli ottamaan mukaan oman kirveen. Maailma on noista ajoista muuttunut.

Kotimaa
Sotilaspassi ja tuntolevy.
Jouki Väinämö / Yle

Vielä 1970-luvulla sotilaspassissa oli ohje mahdollisen liikekannallepanon varalta. Silloin palvelukseen astuvaa suositeltiin ottamaan mukaan muonaa kolmeksi päiväksi ja miesten polkupyörän varusteineen.

1990-luvulla samassa tilanteessa tarvikelistassa oli muun muassa kirves, kompassi ja taskulamppu.

Jos nyt tulisi liikekannallepano, toppuuttelee puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaara intoa oman kirveen mukaan ottamiseen.

– Talvisodassa varustushan oli mallia Cajander. Silloin isänmaa tarjosi vain vyön ja kokardin. Nyt maailma on muuttunut, kuvaa Karhuvaara.

Sotilapassi riittää

Tällaisessa hyvin kuvitteellisessa tilanteessa puolustusvoimat ei suosittele oman kirveen tuomista, vaan riittää, kun joukkojen perustamispaikalle tulee vaatetettuna. Siinä mielessä voi olla mukana myös oma alusasu, mutta muita välineitä ei tarvita.

– Isänmaa tarjoaa kyllä nykyään kaikki varusteet. Sotilaspassi pitää olla mukana: se on nykyään sellainen luottokortin näköinen läpyskä, Karhuvaara neuvoo.

Älypuhelimen saisi ottaa mukaan.

– Puolustusvoimat ei kuitenkaan vastaa sen kunnossa pysymisestä. Käyttö ja lataus voi tietenkin olla ongelmallista.