1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla

Maailman kesäkeittiö: Kiinalainen kurkkusalaatti syntyy paukutellusta kurkusta

Kiinalainen kurkkusalaatti on helppo ja raikas kesäruoka. Viileä salaatti sopii Kiinan paahtavaan kesäsäähän. Maailman kesäkeittiö on tällä kertaa Pekingissä katsomassa, miten kurkku paukutellaan rikki oikeaoppisesti.

Kesäruoka.
Kurkkusalaatti sopii lähes minkä tahansa kiinalaisen ruuan kanssa tai esimerkiksigrilliherkkujen seuraksi. Näin salaatti syntyy Yin Lijuanilta.

Kiinassa on kesällä pakahduttavan kuuma. Esimerkiksi Pekingissä lämpötila nousee lähelle 40 astetta. Kurkku on suosittu helleruoka – sitä voi popsia sellaisenaan vaikka kadulla kävellessä tai tehdä siitä raikkaan salaatin.

Salaatin juju on siinä, että kurkku paukutetaan veitsellä rikki ennen sen pilkkomista, jolloin sen koostumus muuttuu. Paras työväline tähän on kiinalainen leveä veitsi, mutta myös tavallinen veitsi käy. Kiinalaisten kurkkujen kuori on ohut, joten Suomesta ostettua kurkkua käytettäessä voi olla syytä hieman kuoria kurkkua, etenkin jos kuori on paksu.

Tässä ohjeessa käytetään hieman purjoa ja öljyä. Öljy kuumennetaan pannulla kuumaksi ja kaadetaan lopuksi kaikkien pilkottujen ainesten ja mausteiden päälle, mielellään niin että sipulit ovat päällimmäisenä.

Kuuma öljy sihahtaa ja pehmentää sipulien maun terävyyttä. Purjon ja öljyn voi myös jättää pois, jolloin kaikki aineet vain sekoitetaan keskenään. Tarkista maku ja sovella halusi mukaan.

Kiinalainen kurkkusalaatti saa makunsa purjosta, valkosipulista ja chilistä. Kuva: Yle

Lisää reseptejä maailmalta:

Venäläinen kylmä kaljakeitto eli okroshka

Klassinen pasta alla checca Italiasta

Libanonilaiset shis tawouk -grillatut kanavartaat ja fattush-salaatti

Aito saksalainen perunasalaatti