1. yle.fi
  2. Uutiset

EU:n sisäministerit sopuun turvapaikanhakijoiden jaosta – Suomi vastaanottaa 792 ihmistä

Sisäministerit sopivat maanantaina, miten 55 000 Välimeren ylittänyttä ihmistä jaetaan Euroopan maiden kesken.

Kotimaan uutiset
Maahanmuuttajia nousemassa pohjoiseen suuntaavaan junaan Kreikan ja Makedonian rajalla 30. kesäkuuta 2015.
Maahanmuuttajia nousemassa pohjoiseen suuntaavaan junaan Kreikan ja Makedonian rajalla 30. kesäkuuta.Robert Atanasovski / AFP / Lehtikuva

EU:n sisäministerit ovat päässeet alustavaan sopuun Välimeren ylittäneiden turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten sijoittamisesta Euroopan eri maihin.

Sisäministerit sopivat 20 000 pakolaisen ja 35 000 turvapaikanhakijan taakanjaosta EU-maiden kesken. Suomen osuus pysyi 792 ihmisessä kahdessa vuodessa.

– Hyvä, että sopu löytyi. Suomen osalta lopputulos on kohtuullinen, Petteri Orpo sanoo sisäministeriön tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Ylen haastattelussa Orpo kertoo, että kokouksessa oli paineita nostaa Suomen ottamien turvapaikanhakijoiden määrää 792:sta.

– Emme olleen siihen valmiita, koska mielestäni Suomi hoitaa hyvin tällä määrällä oman osuutensa taakanjaosta, Orpo sanoo.

Päätös 5 000 turvapaikanhakijasta jäi syksyyn

EU-maiden johtajat ovat aiemmin sopineet yhteensä 60 000 turvapaikanhakijan ja pakolaisen jaosta jäsenmaiden kesken. Jäljelle jääneiden 5 000 turvapaikanhakijan jaosta EU-maihin on tarkoitus päättää syksyllä.

Italia ja Kreikka saivat kokouksessa tiukat vaatimukset kunnostaa rajaprosessinsa. Orpon mukaan sisäministerit edellyttävät molemmilta mailta välittömiä toimia, jotta laiton maahantulo saadaan hallintaan.

Orpo sanoo, etteivät turvapaikanhakijoiden siirrot ratkaise varsinaista ongelmaa, vaan ne ovat vain oireiden hoitoa.

– Oleellisinta hoitaa ongelmat lähtömaissa, Orpo kirjoitti Twitterissä.

Lue seuraavaksi