Kesäkuu oli maailmanlaajuisesti kuumin sitten tilastoinnin aloittamisen

Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA:n mukaan mennyt kesäkuu oli maailmanlaajuisesti lämpimin 135 vuoteen. Myös tämän vuoden ensimmäisen puoliskon keskimääräinen lämpötila on korkein mitattu.

Tiikeri vilvoitteli Karachin eläintarhassa Pakistanissa 24. kesäkuuta. Kuun lopussa maata koetelleen helleaallon vuoksi sairaaloissa hoidettiin noin 4 000 ihmistä. Kuva: Shahzaib Akber / EPA

Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA:n mukaan tämän vuoden kesäkuu oli lämpimin sitten tilastoinnin aloittamisen 135 vuotta sitten.

Myös koko ensimmäisen vuosipuoliskon keskimääräinen lämpötila oli ennätyskorkea.

Maailmanlaajuisesti kesäkuun keskimääräinen lämpötila 16,38 Celsiusta oli korkein sitten vuoden 1880. Kesäkuun keskilämpötila oli 0,88 Celsius-astetta 1900-luvun keskiarvoa korkeampi.

Tätä ennen lämpimin kesäkuu tilastoissa oli viime vuoden kesäkuu, ennätys rikkoutui 0,12 Celsius-asteella.

Yksi poikkeama kesäkuun lämpöennätysten joukossa on NOAA:n mukaan kuitenkin Skandinavia. Norjassa kesäkuu oli 18. kylmin sitten tilastoinnin aloittamisen vuonna 1900. NOAA nostaa raportissaan esiin myös Suomen kesälämpötilat: kesäkuu on Suomen ilmatieteenlaitoksen mukaan ollut suurimmassa osassa maata 1-2 astetta vuosien 1981-2010 keskiarvoa kylmempi.

Maailmanlaajuisesti tänä vuonna myös maalis- ja toukokuun keskimääräiset lämpötilat ovat rikkoneet ennätykset. Tammi- ja helmikuu puolestaan olivat toiseksi lämpimimmät tilastoinnin aloittamisen jälkeen ja huhtikuu oli neljänneksi lämpimin.

Tämän vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden ajanjakson keskilämpötila oli 0,85 Celsius-astetta 1900-luvun keskiarvoa korkeampi. Lämpötila on korkein sitten vuoden 1880. Edellinen ennätys oli vuodelta 2010.

Arktiksen merijääpeite oli kesäkuussa 906 000 neliökilometriä, mikä on 7,7 prosenttia vähemmän kuin vuosien 1981–2010 keskiarvo. NOAA:n mukaan se oli kolmanneksi pienin jääala kesäkuussa sitten tilastoinnin aloittamisen vuonna 1979.