1. yle.fi
  2. Uutiset

AC/DC:n kitaristi paahtaa Hämeenlinnassa 36 kitaravahvistimen voimalla

AC/DC:n Hämeenlinnan Kantolan jättikeikkaa rakennetaan kuumeisesti. Lava on jo paikallaan ja tiistaina sinne nousee ääni- ja valotekniikka paikalleen. Myös kitaristi Angus Youngin vahvistinmuuri on mukana puhallettavan Rosie-tytön ja kanuunoiden lisäksi.

kulttuuri
Kaareva lavakehikkoa rakennetaan nosturien avulla
AC/DC:n kiertuelavoja pyörii Euroopan kiertueella kolme samanalaista. Yhtä niistä rakennettiin maanantaina Hämeenlinnan Kantolan tapahtumapuistossa.

AC/DC:n omaa lavaa kuljetti Hämeenlinnan Kantolaan 20 rekkaa. Lava on nyt viittä vaille valmis.

Sen tärkein osa eli valot ja ääni nousevat paikalleen tiistaina.

Sitä showkoneistoa kuljettaa Hämeenlinnaan eri saattueessa 30 rekkaa. Lastina on valon ja äänen lisäksi videoseiniä ja pyrotekniikkaa.

Niistä rekoista puretaan myös AC/DC:n shown odotetut tavaramerkit eli iso kello, kanuunat ja puhallettava, jättikokoinen nainen: Rosie.

Nähtäväksi jää, ovatko kaikki Kantolan showssa pelissä mukana.

36 kitaravahvistinta, osa on tyhjänpantteina

AC/DC:n kitaristi Angus Youngin takana oleva Marshall-vahvistimista koottu seinä näyttää entisestään vain suurentuneen.

Vahvistimia on pinossa kaikkiaan 36, mutta ”vain” 24 on oikeasti kytketty ja päällä. Tämä paljastuu belgialaisen Stageco-nimisen lavanrakentajafirman sivuilla. Yritys on vastannut AC/DC-kiertueiden showtekniikasta vuodesta 1991 eteenpäin.

Tosin ehkä oikeasti vain yhtä vahvistinta tarvitaan soittamiseen.

AC/DC:llä on Euroopan kiertueella yhtä aikaa eri paikkakunnilla pyörimässä kolme samanlaista lavaa. Kun yhtä puretaan, niin toista rakennetaan ja kolmannella on jo show päällä.

Euroopan kiertue jatkuu Hämeenlinnan jälkeen Varsovassa, johon se myös päättyy tältä erää. Yksi lava on jo pakattu ja laitettu menemään Yhdysvaltoihin, jossa show jatkuu.

66 metriä leveää lavaa venyttävät vielä PA- ja videoseinät

AC/DC:n lavan päälle nousee kaareva holvikatto, jolla on huipussaan korkeutta 16 metriä. Syvyyttä sillä on 23 metriä ja leveyttä 66,3 metriä.

Lisäksi sen molemmilla sivuilla on yhdeksän metriä leveät ääni- ja videotornit.

Lyhyttukkainen silmälasipäinen mies kommentoi mikrofoniin
Tom Ahlbergilla on tiivis kahdeksan päivää Hämeenlinnan KantolassaMiki Wallenius / Yle

Lava ei ole mitenkään suuri, mutta holvimainen rakenne pakottaa soittajat lähemmäksi toisiaan, jolloin säilyy edes jonkinlainen intiimi soittofiilis suurillakin areenoilla.

Tekniikka rakentuu aina uudella kiertuepaikkakunnalla yleensä kolmessa päivässä ja sitä nostamaan tarvitaan kaksi nosturia ja kahdeksan trukkia sekä kymmeniä käsipareja.

Live Nation Finlandin tuotantopäällikkö Tom Ahlberg vastaa siitä, että suomalaiset jeesaavat kaikessa mihin vieraat apua tarvitsevat. Alueella oli maanantaina 50 konttia levällään tavaraa.

Lavan lisäksi Live Nationin on pitänyt rakentaa paikalle kaikki muukin tapahtumaan tarvittava tekniikka pyörätuolikatsomosta lähtien.

Suomalaiset häärivät Kantolassa kaikkiaan kahdeksan päivän ajan, jonka jälkeen alue on palautettu taas kuntoon. Alueella on eri päivinä töissä 30:stä 180:een ihmistä.

– Meillä on täysin varustettu keittiö tuolla lavan takana, jotta saadaan ruokaa konserttitekniikan rakentajille, Ahlberg kertoo.

Vaatimattomat pukuhuoneet

Tom Ahlbergin mukaan AC/DC:n muusikot eivät tien päällä juuri ihmeitä vaadi.

Kantolan lavan taakse rakennetut keikkapukuhuoneet ovat kuulemma hyvin maltillisesti sisustettuja, sohvia, tuoleja ja ”paljon mustaa kangasta”.

Mitä ihmeellistä ei ikämiesten raiderissa ollut.

– Heillä on omat catering-henkilöt valmistamassa heille aterioita, Ahlberg tietää.

Korjaus 21.7. kello 00.33: AC/DC:n kitaristin nimi on Angus Young, ei Agnus, kuten alkuperäisessä versiossa kirjoitettiin.

Lue seuraavaksi