Amnesty: Turvapaikanhakijat eivät jakaudu EU-maiden kesken oikeudenmukaisesti

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan EU:n maahanmuuttojärjestelmä on puutteellinen, ja vastuun turvapaikanhakijoista tulisi jakautua nykyistä solidaarisemmin. Suomessa jo nykyinen turvapaikanhakijoiden määrä on ruuhkauttanut vastaanottokeskukset.

Kotimaa
Maahanmuuttajien leiri Ventimigliassa, Italian ja Ranskan rajalla, 18. kesäkuuta.
Maahanmuuttajien leiri Ventimigliassa, Italian ja Ranskan rajalla, 18. kesäkuuta.Luca Zennaro / EPA

EU:n sisäministerien alustava sopu turvapaikanhakijoiden jaosta jäsenmaiden kesken on hyvä ensimmäinen askel kohti oikeudenmukaisempaa taakanjakoa EU:n sisällä, Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen sanoo Ylen A-studion haastattelussa.

Kuitenkin Mehtosen mukaan se, että tällainen päätös ylipäätään piti tehdä, kertoo EU:n maahanmuuttojärjestelmän olevan puutteellinen. Hän sanoo, etteivät turvapaikanhakijat jakaudu jäsenmaihin oikeudenmukaisesti, vaan eteläiset rajavaltiot kantavat suurimman vastuun.

– Se on tosi helppo meille täällä pohjoisessa tai Keski-Euroopassa sanoa, että otetaan 800 [turvapaikanhakijaa] samanaikaisesti kun Kreikassa ja Italiassa on satojatuhansia hakijoita. Pitää ehdottomasti katsoa uudestaan, millä tavoin vastuuta jaetaan EU:n sisällä, Mehtonen sanoo.

Mehtosen mukaan Eurooppaan tulee ihmisiä, jotka pakenevat konflikteja esimerkiksi Syyriassa ja Libyassa, mutta myös kovaa köyhyyttä pakenevia ihmisiä, jotka ovat valmiita vaarantamaan henkensä Välimerta ylittäessään.

– Pitää vain tunnustaa se, että nämä ihmiset tulevat pakenemaan. He tulevat siirtymään paikasta toiseen, ja sitä ei välttämättä pysty estämään rajavalvonnan keinoin.

Maahanmuuttovirastolle lisävoimia hakemusten käsittelyyn

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajan Juha Similän mukaan Suomi pystyy ottamaan vastaan vajaat 800 uutta turvapaikanhakijaa, jotka EU:n sisäministerien sopimus tuo Suomeen kahden vuoden aikana.

Similän mukaan on vaikea sanoa, missä menee raja, kuinka paljon Suomi pystyy ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita. Tänä vuonna Suomeen tulee 7 000–8 000 turvapaikanhakijaa, kun järjestelmä on mitoitettu noin 4 000 turvapaikanhakijalle.

Kesäkuussa maahanmuuttovirasto sai valtion lisätalousarviosta rahat 25 uuden työntekijän rekrytointiin turvapaikkahakemusten käsittelijöiksi. He pääsevät purkamaan hakemuspinoa syyskuun alusta lähtien.

Hakijamäärän kasvu näkyy myös vastaanottokeskuksissa, jotka ovat Similän mukaan "varsin ruuhkaisessa tilanteessa". Similä kertoo, että nykyisissä vastaanottokeskuksissa on pyritty lisäämään kapasiteettia, ja suunnitelmissa on myös uusien keskusten avaaminen. Viime marraskuussa suljettu Punkalaitumen vastaanottokeskus on Similän mukaan jo avattu uudelleen.