Tutkimus: Jo yhden yön unenpuute aiheuttaa muutoksia solujen sisäisessä kellogeenissä

Unenpuute lisää ylipainon ja diabeteksen riskiä häiritsemällä jokaisen solun sisällä tikittävää sisäistä kelloa. Ruotsalaistutkimuksen mukaan muutokset näkyvät yllättävän nopeasti.

Kuva: Yle

Yhdenkin yön unenpuute aiheuttaa muutoksia ihmisen soluissa ja kudoksissa, ruotsalaistutkimus osoittaa. Uppsalan yliopiston ja Karoliinisen instituutin tutkijat ovat tutkineet unenpuutteen vaikutuksia 15 terveeseen mieheen.

Miehet saivat nukkua yhtenä tutkimusyönä kahdeksan tuntia ja joutuivat valvomaan toisen tutkimusyön. Tutkijat vertailivat miesten veri- ja kudosnäytteitä nukutun ja valvotun yön jälkeen.

– Heidän sokeriarvonsa lähenivät diabeetikkojen arvoja jo yhden yön unenpuutteen jälkeen, tutkija Jonathan Cedernaes Uppsalan yliopistosta sanoo Ruotsin mediassa.

Tutkijat havaitsivat muutoksia myös niin sanotuissa kellogeeneissä, jotka kertovat kudoksille, mikä vuorokaudenaika kulloinkin on ja ohjaavat siten unen ja valveen rytmiä. 

Useissa aiemmissta tutkimuksissa on todettu, että kellogeenien häiriintyminen voi johtaa ylipainoon, diabetekseen ja muihin aineenvaihdunnan muutoksiin.

On epäselvää, kuinka kauan muutokset pysyvät kellogeeneissä.

Täsmennetty 21.7. klo 13.30: Muutokset tapahtuvat niin sanotuissa kellogeeneissä.