1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Möläytyksestä toiseen vaeltava Donald Trump ylivoimainen suosikki republikaanien presidenttiehdokkaaksi

Miljardööri Trump on kampanjansa aikana ehtinyt haukkua niin sotavangiksi jääneen John McCainin, meksikolaiset kuin kilpailijansakin. Silti 24 prosenttia republikaanien tukijoista haluaa hänet presidenttiehdokkaaksi.

Kuva: Justin Lane / EPA

Mauttomilla möläytyksillään huomiota herättänyt miljardööri Donald Trump on ampaissut ylivoimaiseen johtoon Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokastaistossa. ABC-televisiokanavan (siirryt toiseen palveluun) ja The Washington Post (siirryt toiseen palveluun) -sanomalehden teettämän mielipidetiedustelun mukaan peräti 24 prosenttia republikaanien kannattajista haluaa Trumpin puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Toiseksi suosituinta ehdokasta Scott Walkeria kannattaa 13 prosenttia. Kolmantena on Jeb Bush, jota tukee 12 prosenttia republikaanien äänestäjistä. Peräti 15 ehdokasta tavoittelee republikaanipuolueen presidenttiehdokkuutta.

Suurin osa mielipidekyselyn haastatteluista tehtiin ennen kuin Trump sanoi lauantaina, ettei pidä sotavangiksi Vietnamissa jäänyttä republikaanipoliitikko John McCainia sotasankarina. Tuoreimman möläytyksen jälkeen Trumpin tukijoiden määrä laski haastateltujen joukossa. Ennen sotavankikommenttia Trumpin kannatus oli peräti 28 prosenttia.

McCainin loukkaamisen lisäksi Trump on muun muassa nimitellyt meksikolaisia raiskaajiksi ja kilpakumppaneitaan epäonnistuneiksi poliitikoiksi.

Mielipidetiedustelua varten haastateltiin 1 002 ihmistä 16.–19. heinäkuuta.

Republikaanien päänsärky

Donald Trump on osoittautunut melkoiseksi päänsäryksi republikaanipuolueelle. Puolueella on jo vanhastaan suuria vaikeuksia latinoäänestäjien suosion kalastelussa, eivätkä Trumpin meksikolaispuheet ole ainakaan edistäneet asiaa.

Sotavankipuheensa jälkeen Trump on saanut vastaansa myös sotaveteraaneja edustavat järjestöt.

Osa muista republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivistä poliitikoista on tuominnut Trumpin puheet jyrkästi. Marco Rubion mukaan Trumpin loukkaava ja naurettava sotavankikommentti osoittaa, ettei hän ole kelvollinen toimimaan puolustusvoimain ylipäällikkönä.

Kilpailevalle demokraattipuolueelle republikaanien skandaalit ovat taivaanlahja. Samalla kun republikaanien ehdokkaat haukkuvat toisiaan, pystyy demokraattien suosituin ehdokas Hillary Clinton keskittymään omaan kampanjaansa. ABC:n ja The Washington Postin mielipidetiedustelun mukaan demokraattien tukijoista peräti 63 prosenttia kannattaa Hillary Clintonia puolueen presidenttiehdokkaaksi. Toisena olevan Bernie Sandersin kannatus on 14 prosenttia.