Kullan kiilto silmissä Los Angelesiin judotatamille – "Perhosia on vatsassa"

Liki sata suomalaista urheilijaa on lähdössä kehitysvammaisten Special Olympics -maailmankisoihin Yhdysvaltoihin. Heinäkuun viimeisellä viikolla Los Angelesissa judotatamille astelevat mikkeliläiset Pirjo ja Piia Komppa. Sinisen vyön siskoilla kiiltää silmissä kulta.

urheilu
Pirjo ja Piia Komppa.
Juho Liukkonen/Yle

Mikkeliläiset Kompan siskokset Pirjo ja Piia ovat kokeneita maailmanmatkailijoita. Kun judokoiden kisamatkoista puhutaan, vilahtavat puheessa sanat Kiina ja Dublin. Yhdysvallat on kuitenkin vielä kummaltakin kokematta ja reissua heinäkuun viimeisellä viikolla järjestettäviin kehitysvammaisten Special Olympics -maailmankisoihin odotetaan kovasti.

– Nyt pääsemme ekaa kertaa Yhdysvaltoihin, ja Los Angeles on miljoona kaupunki. Siellä on pilvenpiirtäjiä ja kaikki suurempaa, siskokset iloitsevat ennakkoon.

Kompat ovat harrastaneet judoa jo vuosia ja mitaleita maailmankisoista on ropissut. Molemmilla siskoksilla on hopeaa palkintokaapissa, mutta Los Angelesista lähdetään hakemaan sitä kirkkainta kultaa.

– Kyllähän se kulta olisi hieno saavutus, Pirjo Komppa sanoo.

Kultamitali olisi iso taputus myös valmentaja Jukka Tarkiaisen olalle.

– Tyttöjä on ollut todella hienoa valmentaa, ja he tekevät kiistämättä kaiken mitä pyydetään. Kultamitali näistä kisoista olisi upea juttu.

Perhosia vatsassa

Lauantaina alkaviin kehitysvammaisten Special Olympics- maailmankisoihin lähtee Suomesta liki sadan urheilijan joukkue. Kaiken kaikkiaan kisoihin osallistuu noin 7 000 urheilijaa 177 maasta. Pelkästään vapaaehtoistyöntekijöitä kisoissa on 30 000. Yleisömäärä hieman jännittää, vaikka kokemusta isoista kisoista Kompan siskoksilla onkin.

– Siellä on paljon yleisöä ja tatamille asteleminen hieman jännittää ennakkoon. Perhosia on ihan vatsassa. Mutta itse kilpailu ei jännitä, kun judohan on ihan tuttua meille, naiset sanovat yhdestä suusta.

Sinisen vyön siskokset ovat valmistautuneet kisoihin pitämällä peruskuntoa yllä uimalla ja pyöräilemällä. Itse judotatamille naiset ovat astelleet kerran viikkoon.

– Viime ajat on hiottu tekniikoita ja mietitty, millä tavalla vastustaja tulee eteen. On koetettu löytää keinoja miten voitto saadaan aikaiseksi, valmentaja Jukka Tarkiainen sanoo.