Vaalihuoneistot avautuivat Burundissa laukausten ja räjähdysten kaikuessa

Itäafrikkalaisessa Burundissa on ollut levottomuuksia siitä lähtien, kun presidentti Pierre Nkurunziza ilmoitti pyrkivänsä perustuslain vastaisesti kolmannelle kaudelle.

Ulkomaat
Burundin presidentti Pierre Nkurunziza.
Burundin presidentti Pierre Nkurunziza.AP Graphics Bank

Äänestys Burundin presidentinvaaleissa on alkanut levottomissa tunnelmissa. Pääkaupunki Bujumburasta on raportoitu laukauksista ja räjähdyksistä sekä yöllä että aamulla vaalihuoneistojen avauduttua. Uutistoimisto AFP:n mukaan ainakin kaksi ihmistä sai surmansa yön aikana.

Burundissa on kärsitty levottomuuksista jo kuukausien ajan. Ainakin sata ihmistä on kuollut levottomuuksissa ja ainakin 150 000 burundilaista on paennut maasta. Väkivaltaisuudet alkoivat keväällä sen jälkeen, kun presidentti Pierre Nkurunziza ilmoitti pyrkivänsä kolmannelle kaudelle, vaikka perustuslaki rajoittaa toimikaudet kahteen.

Pierre Nkurunzizan on ennakoitu saavan tänään tiistaina pidettävissä vaaleissa äänestäjien enemmistön tuen kolmannelle presidenttikaudelle.

Kansainvälinen yhteisö, ihmisoikeusjärjestöt ja Burunsin oppositio ovat tuominneet perustuslain vastaiset presidentinvaalit.

Lähteet: AFP