Hyppää sisältöön

"Hömpsönpömpsön" – avioliittolaista keskusteltiin raivokkaasti Ylen aamu-tv:ssä

Aito avioliitto -yhdistyksen Jukka-Pekka Rahkonen ja Setan Panu Mäenpää äityivät kiivaaseen väittelyyn Aamu-tv:n studiossa. Lasten hyvinvointiin löytyi kaksi hyvin erilaista katsantokantaa.

Jukka-Pekka Rahkonen ja Panu Mäenpää.
Sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamiseen tähtäävään kansalaisaloitteeseen on kerätty yli 50 000 allekirjoitusta. Toisiaan vastustavista kansalaisaloitteista keskustelemassa Aito avioliitto -yhdistyksen puheenjohtaja Jukka-Pekka Rahkonen ja Setan hallituksen puheenjohtaja Panu Mäenpää.

Sukupuolineutraalia avioliittolakia vastustava kansalaisaloite on saanut kokoon 54 000 kannatusilmoitusta. Aloitteen takana olevan Aito avioliitto -yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Jukka-Pekka Rahkosen mielestä avioliittolaista päätettäessä ohitettiin kansainvälisten sopimusten vaatimus selvittää se, miten lakimuutos vaikuttaa lasten etuun.

Seksuaalista tasavertaisuutta ajavan Seta ry:n hallituksen puheenjohtaja Panu Mäenpään mukaan lasten oikeuksien sopimuksessa puhutaan lapsen oikeudesta vanhempiin, ei yksinomaan isästä ja äidistä.

– Ilman muuta se on tarkoittanut isää ja äitiä silloin kun sitä sopimusta on kirjoitettu. Vasta myöhemmin on ryhdytty kyseenalaistamaan, mitä vanhemmuus tarkoittaa. Se on aina aikaisemmin tarkoittanut isää ja äitiä, Rahkonen sanoo.

Sateenkaariperheissä lapsi ei voi vapaasti ilmaista isän- tai äidinkaipuutaan, koska se saattaa loukata vanhempia heidän valinnastaan.

Jukka-Pekka Rahkonen

– Tietysti on monia asioita, joista voidaan väittää, että ne ovat aina olleet näin. Mutta Jukka, maailma kuitenkin kehittyy, ja vanhemmuus ei ole sidottu sukupuoleen vaan siihen, että haluaa huolehtia lapsestaan. Sitä tehdään muissakin perheissä kuin niissä, joissa on sekä isä että äiti, Mäenpää vastaa.

Isän ja äidin kaipuu

Rahkosen mukaan vain miehen ja naisen välinen avioliittolaki ei syrji ketään, koska sille on niin hyvät perusteet: vain se voi tarjota lapselle isän ja äidin.

– Psykologien kesken on vahva konsensus siitä, mitä isättömyys tai äidittömyys tarkoittaa lapselle, ja se on aina haitallista. Sateenkaariperheissä lapsi ei myöskään voi vapaasti ilmaista isän- tai äidinkaipuutaan, koska se saattaa loukata vanhempia heidän valinnastaan, Rahkonen kertoo.

Tuohon minä sanon kyllä hömpsönpömpsön.

Panu Mäenpää

– Jukka, tuohon minä sanon kyllä hömpsönpömpsön. Kyllä myös sateenkaariperheiden vanhemmat ovat valmiita kohtaamaan kaikenlaisia kysymyksiä, joita lapsilta tulee. Se nyt on itsestäänselvää, että lapsella on aina isä ja äiti. Kun puhutaan avioliitosta, puhutaan kahden aikuisen juridisesta sopimuksesta. Lakeja ei voi säätää erilaisiksi erilaisille ihmisille, Mäenpää sanoo.

Psykologiliitto ilmoitti (siirryt toiseen palveluun)jo viime vuoden lopulla kannattavansa sukupuolineutraalia avioliittolakia.

Mutta meneekö sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamiseen pyrkivä kansalaisaloite läpi?

– En todellakaan usko, että eduskunta lähtee säätämään lakia, joka ryhtyy rajoittamaan tietyn ihmisryhmän oikeuksia, Mäenpää sanoo.

– Minä taas uskon ilman muuta, että on oikeus korjata sellainen laki, joka on tehty virheellisesti vetoamalla tasa-arvoon, eli joka on markkinoitu väärin perustein ihmisille. Avioliittolaissa kysymys ei ole tasa-arvosta, Rahkonen kertoo.

– Siitähän nimenomaan on kysymys, että olemme kaikki tasa-arvoisia lain edessä, Mäenpää vastaa.

Klo 15.22 Juttuun täydennetty Psykologiliiton kanta.

.
.