Kylmä kesä hiljentää ravustuskauden alkua

Ravustuskausi kärsii viileästä kesästä Pohjois-Pohjanmaalla. Lämpötilan noustessa rapujen liikehdintä kuitenkin lisääntyy. Ruttoja Pohjois-Pohjanmaan rapuvesissä ei ole pariin viime vuoteen ollut.

ravut
Rapuja.
Yle / Juha Korhonen

Kylmä kesä saattaa näkyä tänään alkavan ravustuskauden rapusaaliissa.

Pohjois-Suomen kalastusasioita vastaavasta Lapin ely-keskuksesta kerrotaan, että Pohjois-Pohjanmaalla rapuja saattaa alkuun tulla heikosti, koska ne vaihtavat kuorensa mieluiten lämpimässä vedessä. Ravut myös liikkuvat kylmällä vähemmän.

– Alkuun on heikkoa, mutta se helpottaa, kun vedet vain lämpeävät, vakuuttaa kalatalousasiantuntija Kalle Torvinen Lapin ely-keskuksesta.

Vanhat rutot rokottavat kantoja yhä

Raputilanteeseen vaikuttavat myös menneiden vuosien ruttotapaukset. Esimerkiksi Iijoen ja Lamujoen rapukantoja vanhat rutot rokottavat yhä. Tänä vuonna ruttotapauksia ei ole vielä ilmaantunut.

– Viime vuosilta ei ole tullut ruttotapauksia tietoon. Ongelma on kuitenkin se, että vesistöjä ei ole saatu vielä palautettua, Torvinen selittää.

Rapujen palauttaminen rutosta kärsineisiin vesistöihin on perinteisesti ollut hankalaa. Torvisen mukaan rutosta tiedetään kuitenkin jo enemmän, mikä helpottaa kantojen palauttamista. Nykytiedon mukaan myös terve rapu voi jäädä ruton kantajaksi. Nyt selvitetäänkin tapoja tunnistaa ruton kantajat, jotta niitä ei istutettaisi saastumattomiin vesiin.