Hyppää sisältöön

Valkosipulilla eroon liljakukoista – haju sotkee tuholaisten suunnitelmat

Liljojen pieni tuholainen on viheliäinen riesa. Emeritus ylipuutarhuri Arno Kasvi kannustaa kokeilemaan halpaa konstia ja suihkuttamaan liljat valkosipulivedellä.

Kuvituskuva. Kuva: Antti Laakso / Yle

Liljakukkojen tuhoaminen kukkapenkistä on tuttu huoli viherpeukaloille. Pahimmillaan liljakukko nimittäin syö kaikki liljan lehdet ja kukinnot.

Eräs kuuntelija soitti emeritus ylipuutarhuri Arno Kasvin heinäkuun ohjelmaan ja jakoi oman vinkkinsä pienten punaisten tuholaisten torjuntaan.

–\u0009Olen laittanut valkosipulinkynsiä tehosekoittimeen ja jauhanut niitä. Sitten olen kaatanut joukkoon vettä ja suodattanut seoksen. Ruiskutin nestettä kasveihin ja minua alkoi oikein naurattaa! Sieltä lähti niin monenlaista ötökkää lentoon ja ryömimään, Raimo Lemusta kertoo.

Emeritus ylipuutarhuri Arno Kasvi vahvistaa, että konsti varmasti tehoaa. Myös hän itse on testannut valkosipulin tehon liljakukkojen torjunnassa.

Jos vaihdat kasvin ominaishajua, liljakukko ei enää ole kiinnostunut kasvista.

Arno Kasvi

–\u0009Tiedän henkilön, joka on tuonut ulkomailta valkosipuliuutetta. Olen saanut häneltä pulloja ja käyttänyt sitä liljakukkojen torjunnassa. Jos se oikeana aikana lämpimänä päivänä tehdään, se kyllä tehoaa, Kasvi kertoo.

Tavallisen valkosipulin käyttö on halpa ja toimiva konsti. Teho perustuu siihen, että monet tuholaiset suunnistavat kasvien luo nimenomaan hajuaistin perusteella.

–\u0009Mieltymys tiettyihin kasveihin on perimässä: sen kimppuun hyökätään, mikä tuoksuu tällaiselta. Jos vaihdat kasvin ominaishajua, liljakukko ei enää ole kiinnostunut kasvista, Arno Kasvi selventää.