1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nuorten teatteriryhmältä rankka aloitus – "ei ihan perheen pienimmille"

Kouvolan tuorein teatteriryhmä Raaka Teatteri työsti ensimmäisen tuotantonsa kahdessa kuukaudessa esityskuntoon. Penkki -niminen näytelmä kertoo nuorten tulevaisuuden peloista kuuden hahmon kautta. Esityspaikkana on entinen elokuvateatteri.

Kotimaan uutiset
Nuori nainen istuu penkillä ja ojentaa kätensä sivulla
Tiia Oksanen näyttelee Raaka Teatteri- ryhmän Penkki- näytelmässä yksinhuoltajaäitiäDeniz Kaya

Kouvolaan on perustettu jälleen uusi teatteriryhmä. Raaka Teatteri sai alkunsa kaupunginteatterin Pikku Naisia -näytelmään liittyneessä työpajassa. Ryhmän jäsenten ikähaitari on 17-25 vuotta.

– Monipuolisuus on tässä se avainsana, kiteyttää ryhmän jäsen Tiia Oksanen.

Henna Heikkilälle Kouvolan Teatterissa avustaminen oli ensimmäinen kosketus teatterin tekemiseen.

– Imin tietoa kuin sieni. Opin uskomaan itseeni ja siihen, että voin tehdä lavalla asioita ja olla jopa hyvä siinä, sanoo Heikkilä.

Penkki kertoo peloista

Ryhmän ensimmäinen tuotanto on nimeltään Penkki, joka kertoo nuorten peloista. Ryhmä vastaa itse käsikirjoituksesta, äänisuunnittelusta ja ohjauksesta. Hahmot eivät keskustele keskenään, vaan esitys koostuu useasta monologista.

– Kukin näyttelijä on ottanut hahmolleen jonkun omista peloistaan ja rakentanut siltä pohjalta hahmonsa. Esimerkiksi oma hahmoni oli suunnitellut elämänsä valmiiksi, mutta muutamassa viikossa siltä putosi pohja. Kerron suuren muutoksen ja yllättävyyden pelosta, kertoo Deniz Kaya.

Tiia Oksanen käsittelee näyttämöllä sitä, miten nainen pelkää epäonnistuvansa äitinä.

– Aihe ei ole vielä omassa elämässäni ajankohtainen. Roolihahmoani pelottaa myös avun pyytäminen ja hän yrittää selvitä kaikesta itse. Tällaisesta asenteesta saattaa tulla katkeraksi yhteiskuntaa tai toisia ihmisiä kohtaan. Sellaista en toivoisi omassa elämässäni, totea Tiia Oksanen.

Ei mitään kesäteatteria

Näytelmän musiikin on luonut Set Häkkinen. Se koostuu pääkaupungissa äänitetystä äänimaisemasta ja musiikista. Set esittää Penkissä vanhaa miestä.

Näytelmän nimi tulee puistonpenkistä, jonka ympärillä kaikki tapahtuu. Pari kohtausta sisältää myös tanssia.

Nea Mannila suosittelee näytelmää nuorille ja aikuisille, mutta lapsia hän ei toisi Penkkiä katsomaan. Näytelmässä ei ole komiikkaa, vaikka silloin tällöin toivo siellä pilkahtaakin.

– Tämä on teatteria kesällä, mutta ei kesäteatteria, toteaa Mannila.

Neljä kertaa esitettävän Penkki -näytelmän ensi-ilta on keskiviikkona 22.7. Voimateatterissa. Kyse on entisistä Kino-Kouvon tiloista. Lisätietoa löytyy Raaka Teatterin Facebook (siirryt toiseen palveluun)-sivuilta.

Lue seuraavaksi