1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aitapensaat

Näin onnistut pensasaidan kasvattamisessa

Pensasaidat ovat suosittuja, mutta väärillä valinnoilla tai hoidolla siitä ei saa tarkoituksenmukaista. Kun ensimmäiset vuodet jaksaa huolehtia aidasta, saa siitä melko huolettoman kaunistuksen pihalle. Myös vanhojen pensasaitojen huolto onnistuu usein yksinkertaisesti.

Kuva: Laura Valta / Yle

Ennen kuin suuntaa taimiostoksille, pitää tietää mitä haluaa. Sopivan lajin valinta ja taimien lukumäärä sekä niiden hoito riippuvat siitä millaisen pensasaidan pihalleen tarvitsee.

Vaihtoehtoina ovat iso näkösuoja, tontin rajaa korostavat pensaat tai vapaasti kasvava aidanne.

Jos tavoitteena on tiheäkasvuinen näköeste, on taimet hankittava pieninä ja huolellisesti kasvatettava ja leikattava pensaita joka vuosi.

– Leikattuja aitataimia lähdetään pienestä kasvattamaan ja niitä laitetaan kolme-neljä kappaletta metrille. Ne leikataan heti, ja aina seuraavana vuonna ainakin viiden vuoden ajan, selvittää Silja Kroschel Tornionlaakson taimitarhalta.

Jos pensasaidan tekee niin sanotuista piiskataimista eli paljasjuurisista ja lehdettömistä taimista, niiden istutusaika on joko keväällä tai myöhään syksyllä. Astiataimia voi istuttaa koko kasvukauden ajan.

Pensasaidan hoito

Tiheän ja tuuhean pensasaidan taika piilee nimenomaan leikkaamisessa.

– Nuori pensasaita leikataan päältä ja sivuilta yleensä varhain keväällä eli heti, kun lumilta pääsee. Eli ennen kuin silmut puhkeavat. Syksyllä siistitään rehottavia pikkupiikkejä, jos niitä on tullut, Kroschel opastaa.

Silja Kroschelin taustalla on vapaasti kasvava syreeni-aidanne, jota ei leikata lainkaan. Kuva: Laura Valta / Yle

Vanhempia aitoja puolestaan leikataan kerran tai kaksi kesässä, kun kasvukausi on jo menossa. Vain uusi kasvu leikataan pois.

– Jos on oikein, oikein vanha aita, joka on jo ränsistynyt ja tikkumainen niin sitä leikataan lajikkeesta riippuen vähän rajummalla kädellä.

– On tosin myös vanhoja pihlaja-aitoja tai siperian hernepensasaitoja, joita ennen vanhaan oli paljon mutta joita enää ei näe. Jos niitä liian kovasti leikkaa, on tuuria lähteekö se kasvamaan vai ei.

Lannoitetta vain nuorille taimille

Pensasaidat eivät vaadi paljon lannoitusta eikä niissä ole myöskään paljon tauteja.

– Kun kasveja varten tehdään istutusojanne, sinne laitetaan kanankakkaa. Ja nuorilla kasveilla leikkauksen yhteydessä lannoitetaan, mutta ei sitten enää vanhempana, Kroschel toteaa.

Tosin vanhojakin pensasaitoja voi Kroschelin mukaan "hemmotella" lannoitteella esimerkiksi silloin, kun talvi on koetellut niitä ankarasti.

Kaikki lajit eivät maistu myyrille ja jäniksille

Tuholaisista lähinnä myyrät ja jänikset ovat aitojen kiusana.

– Ne eivät kaikkea syö, eivätkä aina. Esimerkiksi tänä vuonna syreenit ja isotuomipihlaja oli jätetty hyvin rauhaan, mutta orapihlajaa oli syöty. Yleensä syreenit ja kuuset ovat aika varmoja, en ole kuullut että niitä kovasti olisi syöty, Kroschel miettii.

Suosituin pensasaitalajike on tällä hetkellä isotuomipihlaja, mutta kysyttyjä ovat myös erilaiset syreenit. Muita aidoiksi sopivia lajeja ovat esimerkiksi koristearonia, kittilän taikinamarja ja kuuset. Myös erilaisia pensaita voi käyttää rajaa korostamassa.

Yle Perämeren Pihalla-sarjassa käsittelemme kesän mittaan erilaisia pihaan ja puutarhaan liittyviä asioita ja ilmiöitä aina maanantaisin netissä ja radiossa noin klo 17.30.

Voit osallistua sarjan tekoon lähettämällä meille puutarha-aiheisia kysymyksiä sähköpostilla osoitteeseen perameri@yle.fi.